Avtomobilska velesila: v Evropi je kar 309 tovarn

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.09.2019 05:41

V zadnjih tridesetih letih so si srednje- in vzhodnoevropske države prilastile velik del avtomobilske produkcijske dejavnosti na stari celini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novomeški Revoz je naša edina avtomobilska tovarna, vendar pa imamo kar široko pahljačo manjših izdelovalcev avtomobilskih sestavnih delov.
Revoz

Avtomobilska industrija je ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti v Evropski uniji. Toda čeprav se zdi, da je v tem pogledu daleč pred vsemi zlasti Nemčija, ki velja za najbolj "avtomobilsko" državo združene Evrope, zadnji podatki ACEA (Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov) kažejo, da je vsaj tedaj, ko gre za neposredne zaposlitve v avtomobilski dejavnosti (torej zaposlene v avtomobilskih tovarnah oziroma tovarnah in obratih, ki izdelujejo avtomobilske sestavne dele in podobno), pred njo vsaj pet drugih držav. In štiri od teh spadajo med še vedno nove članice EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta