(PREDSTAVLJAMO) Kdo ali kaj je Pagani?

Vinko Kernc Vinko Kernc
14.06.2020 05:00

kaj naredijo mediteranska vročekrvnost, tehnična nadarjenost ter močan vpliv Juana Manuela Fangia in Leonarda da Vincija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pagani imola in huayra roadster BC: omejena serija na pet oziroma 40 primerkov. Za ustrezno ceno.
Pagani

Kdo?

Horacio Pagani, letnik 1955, je Argentinec neposrednih italijanskih korenin. Že kot mladenič je pokazal nagnjenost k inženirstvu. Najprej je še kot deček iz balze (zelo lahek les) sam izdeloval avtomobilske modele, kasneje pa se je v rokodelstvu izpopolnjeval pri profesionalnem modelarju. Prav nič čudno ni bilo, da je bil njegov idol svetovno poznani Juan Manuel Fangio, ki je ravno v tistem času končal dirkaško kariero, navduševala pa so ga tudi dela Leonarda da Vincija. Horacio je bil ob koncu 70-ih let že pravi mojster izdelovanja avtomobilskih miniatur, pri 14 letih se je lotil izdelave malih motociklov na osnovi starih motorjev zanje, v srednji šoli pa je že izdelal buggy iz kupljene plastične karoserije in iz odsluženega Renaultovega dauphina. Vpisal se je na fakulteto za industrijsko oblikovanje, njegov študij pa so močno zaznamovali politični nemiri. V garaži, ki si jo je zgradil sam, je izdelal avtodom, ki je takoj pritegnil kupce. Konec 70-ih let je izdelal dirkalnik F2, kmalu zatem pa se je že lahko postavil z izdelavo vozil, v katerih je bila nameščena elektronika.

Tudi kokpit paganijev je divji, kot je divja njihova zunanjost. A tudi prestižni materiali, tehničen videz elementov, natančna izdelava ...
Pagani
Tako zondo kot huayro (na fotografiji) je zrisal sam Horacio Pagani. Z boka se lepo vidi močno naprej postavljen voznikov prostor.
Pagani

Kaj?

Leta 1992 je Horacio ustanovil avtomobilsko podjetje Pagani Automobili Modena in takoj začel delati na konceptu Fangio F1, katerega je financiral sam oziroma njegovo podjetje. Pri določanju zunanjosti je imel dve vodili: obline ženskega telesa in agresivne poteze lovskega letala. Motor: Mercedes-Benzov V12. Zaradi Fangieve smrti leta 1995 je opustil v začetku načrtovano ime in leta 1999 na salonu avtomobilov v Ženevi predstavil svoj prvi prototip, pagani zonda C12. To je bil tudi prvi avtomobil, ki je bil homologiran s karoserijo iz karbona, ki ni bil odet v prekrivno barvo.

Osnovo predstavlja čvrst okvir iz napredne različice karbonskih vlaken, motor je nameščen zadaj sredinsko. Pogled pod motorni pokrov navduši vsakega ljubitelja avtomobilske tehnike.
Pagani
Notranji elementi so videti kot okrasni umetniški izdelek, a gre seveda za delujoče orodje - namenjeno predvsem vozniku.
Pagani

Huayra

Leta 2011 je zondo zamenjala huayra, ki je ime dobila po bogu vetra južnoameriških indijancev Quechua. Vetra okoli huayre je bilo tudi sicer veliko. Britanski Top Gear jo je leta 2012 okitil z lovoriko hiperavtomobil leta. In z močjo od najmanj 537 kilovatov je tudi vetra med vožnjo lahko precej.

Voznikov delovni prostor v imoli: volanski obroč je debel in ergonomski le tam, kjer je to potrebno.
Pagani
Najmočnejša zonda je nastala sedem let po uradni prekinitvi izdelave v le treh primerkih. Ima skoraj 90 kilovatov več kot dotlej najzmogljivejša zonda: skupaj 588.
Wikipedia
Huayra roadster: da je karoserija iz karbonskih vlaken, ni težko opaziti …
Pagani
Značilnost Paganijevih kupejev so krilna vrata. Ne (toliko) zaradi videza kot zaradi lažjega vstopanja v le 1,15 metra visoki avtomobil.
Pagani
Videzu paganijev je težko kaj očitati, a vseeno drži, da so spredaj manj agresivni kot zadaj. Na fotografiji zonda roadster F.
Pagani
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta