Renault: relokacija proizvodnje in ukinitev nekaterih modelov?

Janez Kovačič Janez Kovačič
21.05.2020 05:00

Vse bolj postaja očitno, da je francoski Renault, ki je tudi 100-odstotni lastnik novomeškega Revoza, pred velikimi spremembami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault

Pomembno dejstvo namreč je, da je ta skupina v 15-odstotni lasti francoske države. To pomeni, da je njen vpliv na poteze tovarne zelo velik in da brez njenega pristanka ni mogoče narediti nič bistvenega. S tega zornega kota je pomembna izjava francoskega finančnega in gospodarskega ministra Bruna Le Maira. Dejal je, da je država pripravljena pomagati (francoski) avtomobilski industriji, da razmišlja o različnih subvencijah, a hkrati naj tudi Renault razmisli o povečanju produktivnosti in relokaciji proizvodnje. Znano je, da ima Renault skupaj 18 tovarn, od tega le šest v Franciji. Hkrati s tem je očitno, da pri Renaultu razmišljajo o ukinitvi nekaterih modelov. To sicer ni ali ne bo zgolj posledica pandemije, pač pa sprememb zlasti na evropskem trgu. V ospredju so vse bolj športni terenci, zato naj bi bili na odstrelu enoprostorca Espace in Scenic ter limuzina Talisman.
Podatki o lanski prodaji teh avtov v Evropi so ilustrativni, saj se je za scenica odločilo približno 78 tisoč kupcev, za espacea manj kot deset tisoč (!) in talismana približno 16 tisoč. Očitno je, da se bo tovarna bolj usmerila v proizvodnjo športnih terencev, kar je že pred časom storil prav tako francoski koncern PSA (Peugeot Citroën Opel).
Renault ima v svojem programu okoli 50 modelov (sem štejejo tudi tiste, ki nastajajo pri Dacii, Samsungu, Alpini in Ladi, ki so sestavni del skupine), z ukinitvijo nekaterih pa naj bi letno privarčevali okoli 300 milijonov evrov. Uradne potrditve te odločitve za sedaj še ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta