AVK se je seznanila s problematiko akcijskih cen govejega mesa Izbrane kakovosti Slovenije. Kaj so ugotovili?

STA, A.L.
16.03.2022 09:36

Agencija za varstvo konkurence (AVK) se je na podlagi medijskih objav seznanila s problematiko akcijskih cen mladega govejega mesa z znakom Izbrana kakovost Slovenije v trgovskih verigah Spar in Tuš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V okviru nadzora ni ugotovila nepravilnosti, je AVK objavila na svoji spletni strani. Podobno je že februarja sporočila tudi uprava za varno hrano.

Kot so v objavi ta teden spomnili v agenciji, naj bi trgovski verigi v času akcijske prodaje, ki je trajala od 19. do 25. januarja letos, mlado goveje stegno prodajali po neobičajno nizkih cenah, in sicer po ceni 6,34 oziroma 8,99 evra na kilogram.

A v agenciji v okviru nadzora nad nedovoljenimi ravnanji, med katere sodi tudi plačilo blaga, ki ni bilo prodano v času trajanja akcije, po nabavnih akcijskih cenah in nespoštovanje plačilnih rokov iz zakona o kmetijstvu, niso ugotovili nepravilnosti.

Nestrinjanje izrazilo več organizacij kmetov

"Trgovca od dobaviteljev nista nabavljala mesa po nabavnih akcijskih cenah, temveč po rednih cenah, za dobave svežega mesa pa sta plačevala v zakonsko določenih plačilnih rokih, ne več kot 30 dni od dneva dostave," so pojasnili v AVK.

Večjih pomanjkljivosti ali slabosti pri preverjanju izpolnjevanja zahtev za stegno govejega mesa, ki jih določa shema Izbrana kakovost Slovenije, vključno z zagotavljanjem sledljivosti skozi celotno verigo trženja, v veleprodaji in maloprodaji trgovskih verig Spar in Tuš ni ugotovila niti Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot je sporočila sredi februarja, je njen nadzor obsegal preverjanje sledljivosti med obrati, ustreznost označevanja, vodenje evidenc in upoštevanje zahtev iz veljavne specifikacije za shemo za goveje meso.

Nad akcijsko ponudbo govejega mesa izbrane kakovosti je nestrinjanje izrazilo več organizacij kmetov, saj da po tako nizki ceni tako kakovostnega mesa ni mogoče pridelati oz. vzrediti. Odzval se je tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič, ki je pozval, predvsem trgovino, da v svoje oglaševalske kampanje vključi tudi informacije o poštenem poslovanju v verigi preskrbe s hrano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta