Borut Pahor sporočil, koga predlaga za ustavno sodišče, Banko Slovenije in sodišče v Luksemburgu

Va
14.10.2022 14:46

Predsednik republike je ocenil, da dr. Primož Dolenc in dr. Neža Kogovšek Šalamon uživata potrebno podporo, da prvi postane viceguverner in druga ustavna sodnica. Za Sodišče EU pa državnemu zboru predlaga dve imeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred volitvami v DZ štiri kandidate čakajo ločene javne predstavitve v predsedniški palači, to je utečena praksa, ki jo je uvedel Borut Pahor.   
BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor posredoval svoje predloge za imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije, sodnice Ustavnega sodišča Republike Slovenije in za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu

Pričakovano, po preverjanju podpore v poslanskih skupinah, ker kandidate nazadnje voli državni zbor, za člana sveta Banke Slovenije oziroma viceguvernerja predlaga dr. Primoža Dolenca, za ustavno sodnico pa dr. Nežo Kogovšek Šalamon.

Za eno mesto kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu iz Slovenije pa predsednik republike v skladu z zakonsko možnostjo predlaga dva kandidata: dosedanjega sodnika dr. Marka Ilešiča in dr. Jureta Vidmarja. Za dva kandidata se je Pahor odločil, ker Ilešič na glasovanju za to funkcijo v prejšnji sestavi državnega zbora ni zbral potrebne večine, tudi iz zdajšnjih posvetovanj pa ni mogel ugotoviti jasne in izrazite podpore za njegovo ali za izvolitev Vidmarja.

Po opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin je po drugi strani mogoče sklepati, da Dolenc in Kogovšek Šalamon uživata potrebno podporo, da ju DZ izvoli, so sporočili iz predsednikovega urada. 

Ločene javne predstavitve kandidatke in kandidatov bodo v predsedniški palači prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta