Bratuškova v napoto imenovanju guvernerja

Aleš Kocjan
20.11.2018 18:54

Če bi Alenka Bratušek s svojo stranko podprla Jožeta P. Damijana za guvernerja, bi centralna banka na decembrski seji lahko dobila novega šefa, a v SAB vztrajajo pri podpori Igorju Mastenu. Napeti odnosi v koaliciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministra Bratuškova in Erjavec spravljata v zadrego premierja Šarca.

Potem ko je oktobra v parlamentu pogorel kandidat predsednika republike Boruta Pahorja za guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc, sedaj šef države odpira drugo poglavje v iskanju prvega moža centralne banke. Danes se uradno začenjajo posvetovanja s poslanskimi skupinami o izbiri kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Za položaj se potegujejo Jože Damijan, Igor Masten, Boštjan Vasle, Eva Lorenčič in Tomaž Toplak, po predsednikovih načrtih pa naj bi zakonodajalec o novem guvernerju lahko odločal na decembrski seji. Banka Slovenije je brez guvernerja že od aprila. Generalna sekretarka Pahorjevega urada Nataša Kovač bo danes in jutri obiskala vodje poslanskih skupin. "Prvi krog posvetov bo namenjen stališčem poslanskih skupin glede petih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije," so navedli. Drugi krog posvetovanj bo stekel prihodnji teden, predvidoma v torek in sredo, ko bo predsednik Pahor z vodji poslanskih skupin skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, uživa tudi potrebno podporo poslank in poslancev. Toda za zdaj nič ne kaže, da bo imel Pahor v drugem poskusu kaj lažje delo.

Damijan najbližje podpori

Po neuradnih podatkih med naštetimi kandidati najvišje kotirata profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete Masten in Damijan. Prvega podpirajo v desni opoziciji in v Stranki Alenke Bratušek, ministrice za infrastrukturo v vladi Marjana Šarca. Damijan pa ima zagotovljeno podporo treh vladnih strank, LMŠ, SD, Desusa, in njihove zunajvladne koalicijske partnerice Levice. Medtem ostaja SMC nekdanjega premierja Mira Cerarja neodločena oziroma nenaklonjena nobenemu od omenjenih dveh finalistov. Kot smo izvedeli, bi bili v SMC pripravljeni podpreti kandidata, okrog katerega bi se poenotila koalicija.

Bratuškova ima z vsemi odprte fronte

Odnosi v koaliciji naj bi bili zaradi Bratuškove zelo naelektreni, zaradi česar že krožijo informacije, da tudi premier Šarec izgublja potrpljenje s kolegico. Med drugim zato, ker je bil prvi minister, ki je moral zapustiti vladne sobane, Marko Bandelli iz njene strankarske kvote. Toda to ni edini razlog za slabo voljo. Napetosti v koaliciji so tudi na relaciji med nekdanjim premierjem Mirom Cerarjem in Bratuškovo zaradi drugega tira, morda najbolj izrazite pa so med prvakom upokojenske stranke Desus, obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, in nekdanjo premierko. Njun besedni dvoboj na sobotnem koalicijskem vrhu je, kot smo izvedeli, eskaliral do te mere, da je Erjavec jezen predčasno zapustil srečanje partnerjev. Kot je znano, Bratuškova s svojo stranko že od volitev ostro najeda upokojensko volilno bazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta