Bruselj pozorno spremlja dogajanje na RTV Slovenija, pozdravlja tudi spremembe zakona

STA, M.R.
27.09.2022 15:51

Bruselj pozorno spremlja dogajanje, so v odzivu na ponedeljkovo stavko novinarjev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) sporočili z Evropske komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včerajšnji shod za RTV Slovenija na Trgu republike v Ljubljani.
Robert Balen

Spomnili so na nedavno predstavljeni predlog evropskega akta o svobodi medijev, katerega namen je med drugim, da "javni mediji ne smejo postati propagandni kanal ene stranke".

Kot so na komisiji zapisali v odzivu na ponedeljkovo stavko novinarjev RTVS, bodo "še naprej pozorno spremljali razvoj dogodkov, kot tudi razmere na področju medijev v Sloveniji na splošno".

"Javni mediji imajo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovostnih in nepristranskih informacij, vendar pa so lahko zaradi svojega statusa in načina delovanja tudi posebej izpostavljeni tveganju za vmešavanje in politično vplivanje," je sporočil tiskovni predstavnik komisije, pristojen za vladavino prava, Christian Wigand.

Na to je Bruselj opozoril tudi v julija objavljenem letnem poročilu o vladavini prava. Sloveniji je komisija priporočila "krepitev pravil in mehanizmov za okrepitev neodvisnega vodenja in uredniške neodvisnosti javnih medijev, pri čemer je treba upoštevati evropske standarde glede javnih medijev".

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za preglednost in vrednote, Vera Jourova je tedaj glede dogajanja na RTVS povedala, da je komisija tudi zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji, vključno s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice.

Predlog evropskega akta o svobodi medijev je predstavila sredi meseca. "Prvič želimo v zakonodajo EU vključiti varovalke za zaščito uredniške neodvisnosti medijev. Noben javni medij ne sme postati propagandni kanal ene stranke," je glede zakonodaje danes v pisnem odgovoru za STA poudaril Wigand.

Bruselj pozdravlja spremembo zakona

Zapisal je še, da so seznanjeni s tem, da je slovenski parlament potrdil spremembo zakona o RTVS. Po njegovih besedah vedo, da je postopek še v teku in da se zakon še ne izvaja.

"Pozdravljamo namen vlade, da nujno naslovi pereča vprašanja glede upravljanja RTVS," je poudaril tiskovni predstavnik komisije.

Državni zbor je sicer novelo zakona o RTVS sprejel že julija, a jo zdaj, kot kaže, čaka odločanje na referendumu.

V Bruslju so se tako odzvali na ponedeljkovo celodnevno opozorilno stavko novinarjev na RTVS, združenih v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda. Opozorili so na vse slabše razmere v javnem zavodu, šikaniranje zaposlenih ter grožnje z disciplinskimi postopki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta