Cene elektrike in plina bodo še nekaj časa zamejene

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.10.2023 19:50

Maloprodajne cene električne energije bodo za gospodinjstva regulirane še do konca leta 2024, zemeljskega plina pa le do konca kurilne sezone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnje leto bo veljala regulirana cena elektrike za gospodinjstva za 90 odstotkov porabe, za desetino porabe pa tržna cena. 
Andrej Petelinšek

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je po seji vlade napovedal, da bodo za gospodinjstva in za skupne prostore večstanovanjskih stavb veljale regulirane cene tudi še vse prihodnje leto. Medtem ko bodo za male poslovne odjemalce, zaščitene odjemalce, javne zavode ter mala in srednje velika podjetja nižje zamejene cene veljale le še do konca leta 2023. Glede na aktualne tržne razmere bi se po izteku regulacije cen električne energije januarski računi za povprečnega gospodinjskega odjemalca po vladnih izračunih povečali za 30 odstotkov oziroma z okoli 70 evrov na približno 90 evrov.

Ker si v vladi želijo, da bi spodbujali tudi varčno rabo elektrike, bodo regulirane cene na trenutnih ravneh veljale za 90 odstotkov porabe, za 10 odstotkov pa bo cena tržna. To bo razvidno tudi na računu, kjer bosta obe ceni prikazani ločeno, je še dejal minister Kumer. Glede na izračun naj bi za povprečnega odjemalca po trenutnih tržnih cenah to stalo za 3,7 odstotka ali nominalno 2,64 evra več in bi račun znašal nekoliko manj kot 73 evrov.

Spomnimo, da znašajo regulirane cene električne energije za gospodinjstva in za porabo v skupnih prostorih 118 evrov na megavatno uro za višjo, 82 evrov za nižjo in 98 evrov za enotno dnevno tarifno postavko. Za odjemalce s priključno močjo, enako ali manjšo od 43 kilovatov (kW), ki niso gospodinjski odjemalci, znaša 138 evrov za višjo, 99 evrov za nižjo in 124 evrov na megavatno uro za enotno dnevno tarifno postavko.

Vlada je v nasprotju s prvotnimi napovedmi izdala tudi uredbo o določitvi cen zemeljskega plina, ki zamejujejo ceno plina za vse vrste gospodinjskih odjemalcev v času kurilne sezone, to je od 1. januarja do 30. aprila 2024. Minister Kumer je pojasnil, da se zaradi najnovejših kriznih razmer na Bližnjem vzhodu ter drugih geopolitičnih napetosti v svetu napoveduje zaostritev nakupnih pogojev na plinskem trgu. Novost je tudi to, da bo zamejena cena nekoliko nižja od sedanje, saj so cene plina na trgu v primerjavi z lanskimi precej nižje. Do konca leta sicer še velja za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce ter za distributerje toplote za ogrevanje gospodinjstev omejena cena na 73 evrov za megavatno uro. Od januarja do konca aprila pa bo ta znašala 69,9 evra. Končni račun za povprečnega gospodinjskega odjemalca naj bi bil tako nižji za okoli 22 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta