Članica vladne strokovne skupine izpostavila tri razloge za slabo epidemiološko stanje na Gorenjskem

M.R.
02.11.2020 12:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Irena Grmek Košnik iz nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je hkrati tudi članica vladne strokovne svetovalne skupine, je pojasnila razloge za slabo stanje na Gorenjskem, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev najvišja v državi. Povedala je, da kar 85 odstotkov tistih, ki so okuženi, niti ne vedo, da so okuženi, saj ne kažejo simptomov in zato hodijo na okoli.

Po njenem prepričanju pa je najpomembnejši drugi dejavnik. "Drugi vzrok tega širjenja na Gorenjskem je verjetno to, da od 12. oktobra pa do prejšnjega tedna ni bilo urejenega nadomestila (za bolniško) za osebe, ki so imele visokorizični kontakt. Posledica tega je bila, da so varčni Gorenjci hodili na delo. Osebno mislim, da je ta dejavnik prispeval največ k temu, da je Gorenjska trenutno v najslabšem položaju," je povedala Grmek Košnikova.

Tretji dejavnik pa so po njenih besedah zasebna druženja, ki jih je bilo veliko. "Bili so rojstni dnevi, abrahami, poroke, skupinski športi, posamezne prireditve, druženja pred bloki na igriščih in še marsikaj," je naštela. Pri tem je povedala, da se trenutno zadeva izboljšuje. Razlog vidi v zaprtju države, ki po njenih besedah že kaže rezultate.

V času gripe verjetno še tretji val

Tretji val lahko po njenih besedah pričakujemo v času, ko bo dejavna tudi gripa. To je v mesecih od decembra pa do marca. "Tretji val bo zelo zagoneten, ravno zaradi gripe. Če se nam bo pojavil nek pacient z virusno okužbo, dejansko ne bomo vedeli, ali ima gripo ali covid-19, zato je tudi zelo pomembno cepljenje proti gripi," je poudarila.

Pojasnila je tudi, da so v prenosih okužbe zelo pomembni tako imenovani superprenašalci, to pa je lahko kdor koli in ga je "z današnjimi orodji zelo težko odkriti". Na vprašanje, ali so to tudi otroci, je dejala, da tega ne more potrditi, ker to še ni dovolj dobro raziskano. Sicer pa je ocenila, da bi morala aplikacija #OstaniZdrav postati obvezna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta