Decembra dodatek upokojencem, novosti glede bonov in dopusta, vlada uvaja povračilo škode po cepljenju, kaj pa lockdown?

Va
19.11.2021 10:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kakršnekoli odločitve, da bi Slovenija sledila na primer Avstriji in razglasila popolno zaprtje, ker epidemija koronavirusa ne pojenja, ni. Še najkonkretnejša je napoved, da lahko sledijo omejitve kapacitet potniškega prometa, če se pogoj PCT ne bo striktno izvajal. Prav tako je javni sektor pozvan k delu od doma, kjerkoli je to mogoče.     

Odškodnina za težje zaplete po cepljenju in zdravilih

Na tiskovni konferenci sta ministra za zdravje in za finance predstavila zadnje odločitve vlade, to so predlogi iz že desetega protikoronskega zakonskega paketa. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal  povračilo škode tistim, ki so jim cepljenje ali zdravila, ki imajo šele začasno dovoljenje za promet,  povzročili škodo na zdravju oziroma so sledili težji zapleti, in njihovim družinskim članom. O odškodnini bo od primera do primera odločala posebna komisija. Minister, ki bo, je povedal, v noči na soboto dežural na covidnem oddelku jeseniške bolnišnice (pred leti jo je vodil), pa je še enkrat ponovil, da je cepljenje dokazano najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim, ki ščiti tako posameznika kot celotno družbo.

Po ministrovih podatkih je zaključenih 44 nadzorov cepljenja mlajših od 18 let z vektorskimi cepivi. Več ni povedal, želi, da strokovnjaki vse kontrole naredijo brez pritiska. Iz istega razloga tudi še ni dokončnih ugotovitev preiskave smrti mlajše ženske kmalu po cepljenju.   

Minister Poklukar je vesel enotnosti zdravstva v trenutni zahtevni situaciji. Zahvalil se je vsem otrokom, staršem in zaposlenim v šolstvu, ki so "v teh težkih dneh dokazali, da razumejo situacijo, v kateri smo".

Boni, dopust, pomoč upokojencem ...

Minister za finance Andrej Šircelj pa je napovedal solidarnostni dodatek upokojencem oziroma najbolj ranljivim skupinam, ki čutijo posledice covidne krize, ter prostovoljcem, ki pomagajo v epidemiji, da bi omejili širjenje virusa.

Vlada gre v to, ker čuti dolžnost pomagati: "Tistim, ki imajo pokojnino do 510 evrov, se bo po predlogu izplačal izredni solidarnostni dodatek v višini 300 evrov. Za tiste s pokojnino med 510 in 612 evrov bo dodatek znašal 230 evrov, za pokojnino med 612 in 714 evrov pa bo dodatek 130 evrov," je povedal Šircelj. Izplačila bi bila v decembru. Na pomoč lahko računajo tudi kmetje. 30 evrov dodatka na dan bi za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve prejeli prostovoljni in nepoklicni pripadniki sil za zaščito in reševanje ter 25 evrov na dan študenti in dijaki. 

Veljavnost prvih bonov, lanskih, bo podaljšana - do 30. junija 2022. Zgolj s sklepom pa lahko vlada podaljša tudi letošnje večnamenske bone, je povedal minister. Vlada do 30. decembra 2022 podaljšuje tudi rok, do katerega se lahko porabi letošnji letni dopust. Letni dopust 2020 pa bo mogoče porabiti še do 1. aprila prihodnje leto.

Včeraj umrlo 20 covidnih bolnikov

V četrtek so pri nas opravili 8274 testov PCR in potrdili 3517 okužb s covidom-19, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). To pomeni, da je bilo pozitivnih 42,5 odstotka testov.  

Bolnišnice so včeraj imele 1127 covidnih bolnikov. 104 več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih jih zdravijo 252. Umrlo je v zadnjem dnevu po podatkih vlade še 20 bolnikov, od začetka epidemije koronavirusa pa že več kot 5000.

Včeraj so naredili še 59.563 hitrih testov. Sedemdnevno povprečje novih okužb je 3282 in te številke vztrajajo, krivulja se ne obrne navzdol. NIJZ ocenjuje, da je v državi "aktivnih" 45.143 primerov.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta