"Desna sredina je dobila z 38,31 % glasov 5 poslancev, leva sredina pa s 40,39 % 4 poslance." Zakaj?

Va
10.06.2024 14:00

Kako je SDS zmagovalka evropskih volitev in poraženka posvetovalnih referendumov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nosilka liste SDS Romana Tomc na volišču.
Jure Klobčar

"Desna sredina je dobila z 38,31 odstotka glasov 5 evroposlancev, leva sredina pa s 40,39 odstotka samo 4 poslance. Prosim, poskusite ljudem razložiti mehanizem določanja poslancev v Evropski parlament glede na delež glasov," nam piše bralec, ki je, da je prišel do zgornjih odstotkov, zgolj seštel deleže tistih strank, ki bodo po še nepopolnih neuradnih rezultatih nedeljskih volitev imele poslance in poslanke v Bruslju in Strasbourgu.

Za evropske volitve pri nas, drugače kot za domače parlamentarno glasovanje, ni volilnega praga, ker smo letos volili več evroposlancev in poslank kot pred petimi leti: zdaj naši državi pripada devet poslanskih mandatov, ne več osem, pa se je izvoljivost še malo bolj odprla. Upošteva se izključno tako imenovani d'Hondtov sistem, vsa država je ena volilna enota, na ravni države se določijo tudi poslanski mandati.

Zakon o volitvah poslancev iz Slovenije v evropski parlament določa, da se poslanska mesta dodelijo listam kandidatov po zaporedju najvišjih količnikov, ki se dobijo tako, da se število glasov za vsako listo deli z vsemi števili od ena do števila poslancev (letos 9), ki se volijo. Z liste kandidatov je izvoljenih toliko kandidatov, kolikor mandatov je dobila lista. 

In dalje, izvoljeni so kandidati, ki so dobili največje število preferenčnih glasov. Preferenčni glasovi za posamezne kandidate pa se upoštevajo le, če število preferenčnih glasov posameznega kandidata presega količnik, izračunan tako, da se število vseh glasov, oddanih za listo, deli z dvakratnikom števila kandidatov na listi. Kot je znano: vseh devet evroposlancev je bilo izvoljenih po preferenčnih glasovih. To je ta odločilna personalizacija volitev. Plus vpliv solidne volilne udeležbe. 

Tako imenovani ostanki glasov po tej formuli gredo na evropskih volitvah dobesedno v nič, in teh levih "presežnih" je bilo več kot desnih, kar je, v končni fazi, Svobodo verjetno stalo enega mandata. Pojav Vesne pa tudi. Leve stranke, ki niso prišle do mandatov, so tokrat "padle za NSi", je to ilustriral poznavalec volilnih sistemov dr. Janez Pogorelec

In kako da je SDS evropske volitve dobila, izgubila pa vse (nepreferenčne) referendume? Očitno niso vsi njeni volivci oziroma na vseh referendumskih glasovanjih bili proti ... 204.706 - to je število glasov za SDS na evropskih volitvah. Takšen pa je ilustrativni neuradni rezultat referenduma o preferenčnem glasu za volitve v DZ: za je bilo 70,83 % oziroma 483.125 volivcev, proti pa 29,17 % oziroma 198.971 volivcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta