Dočakali sklepe o izselitvi: V Trbižu pomirjeni, v Strugah vznemirjeni

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.03.2024 19:06

Prvi osnutki popoplavnih sklepov, ki bodo podlaga za izselitev, so za Struge in Trbiž pripravljeni. A medtem ko od Trbiža ni ostalo kaj, se je v Struge vrnilo življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luče - Strmec (Raduha) - posledice poplav - poplave neurje plaz - Hiša Raduha 73 - Poplave 
Sašo Bizjak

Popoldan so iz službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih sporočili, da so danes občini Ljubno ob Savinji ter občini Luče poslali osnutek sklepa vlade, ki se nanaša na objekte, opredeljene v 151.a členu zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Krajše, gre za sklepe o preselitvah iz objektov, ki jih bodisi ni več (Trbiž) ali pa so zanje že v začetku dejali, da varnosti tam ne bo mogoče zagotoviti (Struge). "Za ostale objekte z njunih območij, ki so bila evidentirana kot ogrožena, se strokovna mnenja še pripravljajo," so pojasnili.

Ljubno ob Savinji - Posledice poplav - neurje - poplave - Plaz odnesel tri hiše - Savina 45a - zaselek Trbiž - Poplave 
Sašo Bizjak

Na te sklepe so prebivalci Zgornjega Trbiža, ki od poplav dejansko nimajo več stalnega prebivališča, čakali predolgo. "Smo veseli, da so končno sklepi tukaj, a hkrati žalostni, ker je to tako dolgo trajalo. Kolikor smo seznanjeni, so šele pred kratkim objavili razpis za cenilce, zato znajo stvari spet trajati," opisuje Helena Lipovd. "Zadnjič sem sosedi, tisti, ki se je v tisti noči držala za ograjo balkona, da je ni odnesel plaz, čestitala za rojstni dan in sem ji zaželela, da bi bila čim prej spet na svojem. Pa je dejala, da se boji, da tega sploh ne bo dočakala." Ob spominu na domačijo, jo solze znova premagajo. "Ne razumem, zakaj ne rečejo, začnite graditi na območjih, kjer je varno, papirje pa bomo naknadno urejali. Znanec, ki je leta 1990 ostal brez vsega, je nov objekt na drugem mestu postavil v 28 dneh, še dve leti pa je potem lahko urejal papirje za hišo. To bi bila prava pomoč. Mi pa smo povsem na enakem kot smo bili prvi dan po poplavi."

Struge ponovno vseljene

Povsem drugačna situacija je v Strugah v sosednji občini Luče. Večji del krajanov si je medtem svoje hiše, ki so večinoma imele spodjedene temelje, ponovno uredilo do te mere, da so se vanje lahko znova vselili; domačin je medtem obnovil celo jez za hidroelektrarno. "Večinoma vsi znova stanujemo v Strugah. Mi smo ravno prejšnji teden apartma pospravili. Saj je bil lep, prav fino je tam biti kakih 14 dni na dopustu, potem pa ne gre več. Tam nismo imeli niti pralnega stroja," je opisal Paul Orešnik. 

A sklepi so jasni - objekte morajo zapustiti. "Državna tehnična pisarna podaja strokovno mnenje, da za navedeni objekt obstaja visoka ogroženost zaradi zemeljskega plazu kot posledice poplav in plazov in gre za znatno poškodovan objekt, katerega obnova ni mogoča ali ekonomsko smiselna in s čimer bi lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi, in predlaga nujno odstranitev," je zapisano v gradivu, ki je pripravljeno za vsako hišo posebej v naselju Struge.

Raduha - Nesreče - Naravne nesreče - poplave - Katastrofalne poplave v Zgornji Savinjski dolini - saniranje posledic poplav meteornih vod reke Savinje in njenih pritokov - posledice - reka Savinja - prostovoljci - prostovoljstvo - dan solidarnosti - 
Andrej Petelinsek

"Objekt je bil v neurju delno narušen zaradi posledic poplavnega vala, ob katerem je reka prestopila levo brežino in si utrla novo pot po trasi državne ceste Ljubno – Luče. Poplavni val je nastal zaradi plazu Struge, ki je zajezil reko Savinjo, ko je reka prebila zajezitev. Voda je popolnoma erodirala državno cesto ter temeljna tla objektov, ki se nahajajo ob tej cesti. V geološkem mnenju je ugotovljeno, da lahko ob deževju pride do novih odlomnih robov in posledično do nove splazitve, kar lahko ogrozi življenja ali zdravje ljudi. Sanacija plazu bo, v kolikor se bo izvajala, obsežna, zahtevna in dolgotrajna ter ne bo zagotovila zadostne varnosti za prebivalce teh območij. Ponovna gradnja objektov ali popravilo obstoječih objektov na tem območju iz geološko geomehanskega vidika zato nista sprejemljiva," so poudarili.

Raduha - Nesreče - Naravne nesreče - poplave - Katastrofalne poplave v Zgornji Savinjski dolini - saniranje posledic poplav meteornih vod reke Savinje in njenih pritokov - posledice - reka Savinja - prostovoljci - prostovoljstvo - dan solidarnosti - uničena cesta proti Lučam 
Andrej Petelinsek

Kot so še dodali, so tudi v mnenju Direkcije za vode navedeni podobni razlogi za ogroženost objektov. "Plaz bi zajezil Savinjo, Savinja bi ga odplavila, in posledično obstaja velika verjetnost nastanka blatnega toka ali vsaj rušilnega vala Savinje ob preboju. Navedeno je tudi, da je na območju naselja Struge predvidena 'lovilna jama' za prestrezanje blatnega toka," je še zapisano.

Ljubno ob Savinji - Posledice poplav - neurje - poplave - Plaz odnesel tri hiše - Savina 45a - zaselek Trbiž - Poplave 
Sašo Bizjak

Osnutek sklepa mora biti v skladu z zakonom razgrnjen najmanj 15 dni na krajevno običajen način v posamezni občini. "Vsi lastniki in zainteresirana javnost lahko svoja mnenja, pripombe in predloge posredujejo v času do 22. marca 2024 na naslov: gp.sopp@gov.si - s pripisom "pripombe na sklep" in navedbo naslova objekta ter številko strokovnega mnenja, navedenega v sklepu," so še sporočili iz službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih. "To bomo tudi naredili. Kot sem opazil, so upoštevali le stanovanjske objekte, ostalih objektov pa ne. Vključen je tudi le del zemljišč. Ne vem, kako bo to šlo skozi," se sprašuje Božo Robnik, ki ima ob stanovanjski hiši tudi delavnico in žago; slednje denimo ni na seznamu za selitev. Predvsem pa se krajani sprašujejo, zakaj se bodo morali zaradi plazu seliti, saj ga bo država vendar morala sanirati, če želi ohraniti prometno povezavo z dolino. Plaz namreč ogroža tudi državno cesto. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta