Državno prvenstvo v turnem smučanju na Pohorju. V drugo slavil Luka Kovačič

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.02.2022 20:26

Približno 50 stekmovalcev je danes popoldan premagalo 700 metrov višinske razdalje med Snežnim stadionom in Bolfenkom na drugi tekmi državnega prvenstva v turnem smučanju. Odraslim turnim smučarjem so se letos pridužili še mladinci in ljubitelji teka na smučeh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Pod vtisom današnjega izjemnega uspeha slovenskih smučarskih skakalk na olimpijskih igrah na Kitajskem, kjer sta Urša Bogataj in Nika Križnar Sloveniji priskakali zlato in bronasto medaljo, se je v športnem duhu med seboj na Mariborskem Pohorju pomerilo približno 50 ljubiteljev turnega smučanja. Prvi so se s Trikotne jase na progo podali mladinci, nato pa je iz arene Snežnega stadiona sledil skupinski start v preostalih kategorijah.

Manjše zanimanje smučarskih tekačev

Tekmovalci so se postavili v štiri vrste, nato pa se zapodili v klanec. Vzpon je, kot nam je pojasnil organizator druge tekme letošnjega državnega prvenstva, tako imenovane Lumarjeve vertikale, ki je prvič potekala lani,​ Robert Pritržnik, sicer tudi selektor reprezentance v turnem smučanju, le ena od petih disciplin turnega smučanja. Tekmovalci lahko tekmujejo še v šprintu, posamično, v parih ali v štafeti. Letos so se odraslim tekmovalcem v turnem smučanju prvič pridružili mladinci, pa tudi ljubitelji teka na smučeh. Slednjih je na Pohorje prišlo sicer manj, kot je Pritržnik pričakoval glede na zanimanje v lanskem letu, in sicer zgolj sedem, a bo, kot je optimističen, prihodnjo zimo ta številka gotovo višja.

Približno 50 stekmovalcev je danes popoldan premagalo 700 metrov višinske razdalje med Snežnim stadionom in Bolfenkom.

Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Prihajajo mladi

Po besedah Pritržnika je struktura tekmovalcev bolj rekreativna. Profesionalec je le aktualni državni prvak Luka Kovačič, ki je tudi letos suvereno opravil s konkurenco in postal novi rekord v doseženem času.. Je pa med tekmovalci vedno več mladih, ki jim turno smučanje predstavlja velik izziv. Eden od njih, 16-letni Jan Luka Majhenič iz Maribora, ki se je danes pomeril v mladinski konkurenci, v turnem smučanju vidi predvsem svobodo. Za ta šport ga je navdušil učitelj v osnovni šoli in tako je od lani turno smučanje ob plavanju, ki ga trenira, športna aktivnost, katerima Majhenič namenja ves svoj prosti čas. Tudi osnovnošolca Nino Pfeifer in Bor Pritržnik sta se s turnimi smučmi pogumno pognala v breg in dokazala, da je pred njima bleščeča prihodnost. Obema sta največja vzornika in hkrati tudi spodbuda njuna očeta, sta zatrdila pred tekmovanjem, ko sta že nestrpno čakala na začetek tekme. Na vprašanje, kaj je tisto, kar turno smučanje naredi bolj privlačno od klasičnega smučanja, sta fanta v en glas odgovorila, da pri turnem smučanju ni treba plačati ne za gondolo, ne za sedežnico, "saj greš s smučmi gor v hrib in se z njimi tudi spustiš v dolino". "Vsekakor se za pomladek ni bati," je nedvoumen Robert Pritržnik. "Imamo kar nekaj obetavnih tekmovalcev med mlajšimi člani, denimo Klemna Španringa, drugouvrščenega na današnji tekmi. Naša reprezentanca se v disciplini vzpon umešča nekje na deseto mesto. Najboljši pa so Italijani in Švicarji," je pojasnil selektor reprezentance Pritržnik, ki se v ponedeljek s štiričlansko reprezentanco odpravlja na evropsko prvenstvo v Španijo. Pričakujejo uvrstitev med deset najboljših, med tem ko lahko mladinci posežejo tudi po stopničkah, je še napovedal Pritržnik.

Prvi je na vrh s časom 25:32 pritekel Luka Kovačič, drugo mesto je osvojil Klemen Španring (27:55), tretji pa je bil Tine Habjan s časom 30:04. Med mladinci sta prvo oz. drugo mesto na nekoliko krajši progi, kot je bila pri odraslih, osvojila brata Maj in Bor Pritržnik, tretjega mesta pa se je veselil Nino Pfeifer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta