Eko sklad čez noč ukinil subvencije za sončne elektrarne

Srečko Klapš Srečko Klapš
03.03.2022 19:51

Šok za investitorje v samooskrbne mikro sončne elektrarne. Vloge lahko oddajo le še jutri. V Združenju slovenske fotovoltaike zgroženi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Jutri bo v uradnem listu objavljen zaključek javnega poziva za nepovratne finančne spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo, objavljajo na spletnih straneh Eko sklada. Pojasnjujejo še, da so zaradi izredno velikega števila prejetih vlog v zadnjih mesecih razpoložljiva sredstva, ki jih je Eko sklad predvidel za ta ukrep, za letos že rezervirana: "To pomeni, da v letu 2022 na Eko skladu spodbud za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo ne bo več. Za vse informacije glede spodbud se obrnite na ministrstvo za infrastrukturo, ki je pristojno za politiko spodbujanja obnovljivih virov energije," še svetujejo v Eko skladu in dodajajo, da bodo obravnavali samo vloge, ki bodo vložene do vključno petka, 4. marca.

Službo za odnose z javnostmi infrastrukturnega ministrstva Jerneja Vrtovca smo povprašali, zakaj so se tako odločili in kdaj bodo subvencije, če sploh, ponovno na voljo. Na odgovore še čakamo. Spomnimo, da je prav minister Vrtovec napovedal menjavo direktorjev elektrodistribucijskih družb, tudi zavoljo zaostankov pri izdaji soglasij za priključitev malih sončnih elektrarn, kar je bil tudi glavni očitek za razrešitev Borisa Soviča z mesta predsednika uprave Elektra Maribor. Zdaj pa odrekajo subvencije vsem, ki so že sredi naložbe v samooskrbne elektrarne, in tistim, ki bi se za to še odločili.

Primož Tručl: "Odločitev je popolnoma zgrešena in škodljiva."
Igor Napast

V Združenju slovenske fotovoltaike (ZSFV), ki mu predseduje Primož Tručl, so zaskrbljeni nad to nenadno odločitvijo, na katero se številni mali investitorji niso mogli pripraviti in so začeli postopke za postavitev svoje elektrarne ter pogovore z izvajalci, računajoč na subvencijo iz tega poziva. "Menimo, da ta nenadni konec razpisa ponovno kaže na slabo načrtovanje v slovenski energetski politiki, kjer so odločitve sprejete čez noč in je zato negotovost v zvezi z investicijami v energetiko žal stalnica," pravi Tručl. Meni še, da se jim v združenju zdi neverjetno, da bi lahko že do začetka marca zmanjkalo sredstev, predvidenih za celotno leto 2022, saj so se do sedaj izkoriščala še sredstva iz razpisa v letu 2021. Zato pozivajo Eko sklad in ministrstvo za infrastrukturo, da javno predstavita, koliko sredstev je bilo za nepovratne finančne spodbude za samooskrbo z električno energijo porabljenih v letu 2020, koliko v letu 2021 in koliko jih bo na osnovi do sedaj prejetih vlog v letu 2022.

"Glede na nedoseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije, zaradi katerih Slovenija že plačuje visoke kazni, ter popoln obrat evropske doktrine v zvezi z najnovejšimi dogajanji v Ukrajini, po kateri je treba vse sile usmeriti v čim večjo energetsko samozadostnost evropskih držav, ocenjujemo odločitev, da se čez noč nehajo spodbujati investicije v samooskrbo z električno energijo, za popolnoma zgrešeno in škodljivo," je kritičen Tručl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta