Energični in pisan sprevod Folkart v Mariboru

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.06.2019 20:42

V mesto so prišle folklorne skupine iz Evrope in z oddaljenih kontinentov, tudi iz Kitajske in izpod Urala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprevod skupin od Sodnega do Vodnega stolpa
Igor Napast

V okviru Festivala Lent se je nocoj v Mariboru s sprevodom vseh folklornih skupin od Sodnega do Vodnega stolpa proti Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja začel mednarodni folklorni festival Folkart, ki ga organizatorji opisujejo z besedami "največji slovenski folklorni praznik". Letos jim je uspelo prvič v zgodovini Folkarta privabiti plesalce iz Kitajske. Tudi Baškirci, ki prihajajo izpod Urala, so v Mariboru prvič. Energični Irci so pozdravili s tipično keltsko glasbo in plesnim step korakom, z mariachi skrivnostno kulturo Majev in Aztekov se je predstavila skupina iz Mehike, eksotično plesno tradicijo otoka Guam v Tihem oceanu je predstavila folklorna skupina Inetnon Gef Pa'go iz glavnega mesta Agana. Ognjevita in barvita je bila predstava mladih Makedoncev, živahni so bili Ukrajinci. S prvim plesom so pričeli folklorno dogajanje v mestu ob Dravi Slovenci, Mariborčani, člani Akademske folklorne skupine Študent.
Folkloristi so se po sprevodu skupaj predstavili na odru na Trgu Leona Štuklja. V prihodnjih dneh bodo po različnih prizoriščih plesali tudi posamično. Vsak svoj zadnji ples bodo odplesali v soboto prav tako na Trgu Leona Štuklja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta