(EVROPSKI DUELI) V ponedeljek Macron, v torek Merklova, v sredo Orban, v četrtek Salvini

Uroš Esih Uroš Esih
13.05.2019 17:28

Večerovo soočenje kandidatov za evropskega poslanca Lojzeta Peterleta (NSi) in Milana Brgleza (SD).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako Peterle kot Brglez sta pokazala visoko stopnjo razumevanja evropskih zadev in medsebojno spoštovanje.
Robert Balen

Evropska unija je razcepljena tako navznoter kot navzven. Kaj jo bolj ogroža, notranje suverenistične sile, kot jih predstavljata Matteo Salvini in Viktor Orban, ali zunanji geopolitični pritiski s strani Rusije, Kitajske, pa tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa?
Peterle: "Mene ne skrbijo toliko evroskeptiki, pač pa proevropska večina, ki ji manjka enotnosti. Vprašanje zunanjih vplivov gre skozi vprašanje enotnosti. Samo učinkovita Evropa lahko pridobi zaupanje državljanov in samo taka lahko na svetovnem odru odigra kakšno vlogo."
Brglez: "Zavedam se dejstva, da brez enotnosti navznoter ni mogoče delovati navzven. Suverenistično grožnjo dojemam kot večjo kot gospod Peterle. Potrebujemo Evropo, ki bo odgovarjala na probleme ljudi. Socialnodemokratski pogled je sam po sebi bližji komunitarnemu pogledu. Do socialne in ekološke države poskušamo priti skozi EU."
Prihajajoče volitve bodo prej otežile delo Evropskega parlamenta in s tem celotne EU, kot olajšale. V obtoku je več vizij razvoja EU, pet scenarijev, ki jih je predlagal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, potem vizija francoskega predsednika Emmanuela Macrona, svoj delež pa je prispeval ne nazadnje tudi slovenski predsednik Borut Pahor s tako imenovano Ljubljansko pobudo. Po kateri poti bo po vaše šla EU?
Brglez: "Prizadevati si moramo, da bo EU učinkovita. Subsidiarnost in proporcionalnost zagotavljata odgovore na bistvene probleme ljudi. Federalizem je utopična varianta, ker bi situacijo v EU še bolj razbil, po drugi strani pa vrnitev v mednarodno organizacijo nima smisla, ker je nekatere probleme mogoče reševati samo skupaj. Brez skupnega delovanja ne moremo reagirati na podnebne spremembe ali na vprašanje migracij."
Peterle: "Želel bi si, da bi presegli sliko, ki smo jo večkrat gledali v tem mandatu. V ponedeljek smo poslušali Macrona, v torek smo ploskali Angeli Merkel, v sredo smo kritizirali Orbana, v četrtek smo slišali Salvinija. Želel bi si modela, kot so ga postavili očetje EU. Takratni ključni ljudje so bili sposobni sesti skupaj, se pogovoriti in predstaviti skupno vizijo. Zdaj manjka ravno skupna vizija, pri čemer zame metoda ni ključna. V tem mandatu se je pokazalo, kako šibka je lahko medvladna metoda,
če se predsedniki držav in vlad ne morejo dogovoriti. Želim si, da bi suverenisti videli Evropo kot najboljši način, da okrepijo nacionalni vidik. V tem mandatu bo ključno, kako priti do večje enotnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta