Festival Naprej: Novinarstva ne bodo "spravili na kant"

Matej Simič Matej Simič
16.03.2022 09:44

Medijski festival Naprej/Forward krepi profesionalnost in prinaša dobre prakse iz tujine. Med medijskimi partnerji festivala DNS je tudi Večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na festivalu bodo prav tako podelili novinarske nagrade Čuvaj; med nagrajenci sta tudi večerovki Glorija Lorenci in Ana Lah. 
Andrej Petelinšek

Medij ima dve vlogi - je gradnik demokratične, zdrave in poštene družbe, zelo hitro pa ga je mogoče zlorabiti kot orožje v rokah, običajno, politike. Kričanj in nenehnih opozoril, da je pot, na katero osrednje slovenske medije pelje trenutna oblast, napačna, smo siti tudi novinarji in novinarke. Na medijskem festivalu Naprej/Forward, ki ga že deseto leto organizira Društvo novinarjev Slovenije (DNS), se bodo lahko novinarji z izmenjavo dobrih praks, medsebojnih kritik dozdajšnjega dela in idej za naprej navdali s pogumom in motivacijo za delo v prihodnje.

"Na zelo pomembno mesto dajemo dve temi: poročanje o podnebni krizi, ki bo nedvomno zaznamovalo naslednja leta, desetletja; druga pa so javni mediji, ki so se, kot že tolikokrat doslej, znašli v krizi," je za Večer del dogajanja predstavil eden od organizatorjev festivala, novinar Radia Slovenija Gašper Andrinek. Društvo novinarjev je tako kot v preteklih letih tudi letos v Slovenijo povabilo priznane tuje strokovnjake in domačim novinarjem omogočilo mednarodno izmenjevanje izkušenj. Andrinek je med gosti, na obisk katerih je najbolj ponosen, izpostavil Katherine Dunn, urednico Oxfordove mreže za okoljsko novinarstvo, prej urednico pri ameriški reviji Fortune. V pogovoru z znanstvenico dr. Zarjo Muršič in Večerovo novinarko Klaro Širovnik bo predstavila svoje bogate izkušnje s področja pokrivanja okoljske krize, energetike in dobrin. "Katherine lahko prinese novo in svežo energijo v naš prostor in na področje podnebnega novinarstva," je dejal Andrinek.

Cilj politike: nezaupanje v medije

"Trenutno se v Sloveniji zdi, da želijo nekatere (predvsem politične) sile zrušiti in uničiti novinarstvo na način, kot ga še nismo videli. Ko je bil ameriški predsednik še Donald Trump, ga je novinar televizije CBS vprašal, zakaj vztraja pri napadih na novinarje. Odgovoril mu je, da to počne, da jih diskreditira in spravi na slab glas. Zato jim, ko bodo o njem pisali negativne zgodbe, nihče ne bo verjel. In to je cilj tudi slovenske trenutne politike. Zadnji dogodki in poteze v povezavi s slovenskimi javnimi mediji pa porajajo občutke, da si trenutna vladajoča politika niti ne želi zgolj nadzora nad vsebinami javnega servisa in njegovega prevzema, ampak da bi ga rada, dokler še lahko, popolnoma uničila in spravila na kant," je trenutne razmere v medijih naslikal Andrinek. Kot je dejal, je vse to razlog, zakaj tokrat na festivalu dajejo poudarek tudi javnim medijem.

V luči tega se bo predstavil "velikan javnih medijev" Klaus Unterberger. Kot vodja oddelka za javno vrednost na avstrijski javni radioteleviziji ORF bo poskušal v pogovoru z novinarko Televizije Slovenija Ksenijo Horvat ​na podlagi avstrijskega modela, ki se prav tako sooča s političnimi pritiski, prikazati zelo zapleten odnos med medijem in javnostjo in kako ga uspešno vzdrževati. Slovenska javnost bo poleg tega lahko spoznala delo v Ljubljani že nekaj časa živečega BBC-jevega dopisnika z Balkana Guya De Launeyja.

Al' prav se piše Lampičeva ali Lampič?

Poleg zanimivih gostov so organizatorji festivala pripravili tudi delavnice, ki naslavljajo aktualne in povsem praktične dileme, s katerimi se pri vsakodnevnem delu soočamo novinarji. Z namenom javnosti v naših izdelkih ponuditi najvišjo raven jezika bomo med drugim na delavnici Al' prav se piše Lampičeva ali Lampič? rešili zagato, ali se ženski priimki sklanjajo ali se ne. Pa tudi, ali je virus, ki nam že dve leti greni življenje, pravilneje zapisati Covid ali kovid.

Festival bo 16. in 17. marca, ni pa namenjen zgolj novinarjem, je opozoril Andrinek: "Bralci, poslušalci in gledalci, ki so povsem enako vabljeni na festival, bodo lahko spoznali zanimive goste in imeli možnost postavljanja vprašanj neposredno ustvarjalkam in ustvarjalcem novic."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta