(FOTO) Golob na čelu sveta za preprečevanje sovražnega govora vidi Niko Kovač. Kaj pravi slednja?

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.03.2023 14:25

V koaliciji so ostro obsodili včerajšnji napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. V petek se bo prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, premier Golob je vodenje sveta ponudil Kovač.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob je vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora ponudil Niki Kovač.
Robert Balen

Ministrska ekipa pod vodstvom premierja Roberta Goloba in koalicijski poslanci so se danes spet sestali na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju. Tokratno srečanje je bilo namenjeno razpravi o spremembah na področju šolskega in davčnega sistema. V ospredju je bila zlasti davčna reforma, pri kateri vlada napoveduje razbremenitev plač in progresivno obdavčitev premoženja.

Boštjančič: Sistem olajšav bi zamenjal sistem odbitkov

"Kot veste, je Slovenija med najbolj obdavčenimi državami na svetu po delu in med najmanj obdavčenimi državami na svetu po premoženju. Pomembno pa je, da najprej točno ugotovimo, kakšen je neto dohodek in kakšno je premoženje posameznika," je dejal Golob. Kot je pojasnil, si bodo prizadevali, da bi nova dohodninska zakonodaja stopila v veljavo naslednje leto, spremembe v obdavčitvi premoženja pa z letom 2025. Sedanji davek za nadomestilo uporabe stavbnih zemljišč, ki je v pristojnosti občin, se bo v vmesnem obdobju ohranil, razprava o tem, kako zbrati dovolj davčnih virov, pa bo javna, široka in transparentna, je dodal predsednik vlade.

Eden od ciljev je, da se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je dejal finančni minister Klemen Boštjančič.
Robert Balen

Finančni minister Klemen Boštjančič je dejal, da na ministrstvu izhodišča oziroma nastavke davčne reforme pripravljajo že od lanskega leta. Ključna ugotovitev je po njegovih besedah ta, da potrebe družbe in davčni sistem ne gresta več skupaj: "Želimo, da davčni sistem postane enostaven in transparenten ter da onemogoča davčno optimizacijo na način, ki nikoli ni bil zamišljen. Eden od ciljev je, da se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika."  Na ministrstvu za finance se zavzemajo za sistem neto obdavčitve dohodka, po katerem bi sedanji sistem olajšav zamenjal sistem odbitkov, ki bo po besedah Boštjančiča enak za vse.

Po ministrovih besedah bi s tem naslovili številne davčne olajšave in bonitete, ki so se nabrale v sistemu. Zamišljena je enotna ureditev, v kateri se lahko precej, tudi za več tisoč evrov, poveča neobdavčeni del dohodka, upoštevajo pa se vsi dohodki posameznika, tudi socialni transferji. Od te osnove pa bi se nato računali razni odbitki, je pojasnil Boštjančič. Pri obdavčitvi premoženja pa gredo razmišljanja v smer progresivne obdavčitve nepremičnin, torej višje obdavčitve za vsako dodatno nepremičnino. Bistvenih sprememb za večino ljudi, ki imajo samo nepremičnino, v kateri živijo, ne gre pričakovati, je dejal Boštjančič.

Fajon predlagala progresivno obdavčitev kapitalskih dobičkov

Koalicijski partnerji so bili zadovoljni s predstavitvijo izhodišč in časovnice zadovoljni. "Okrepiti moramo vire javnega financiranja za potrebe vseh ljudi in bolj pravično porazdeliti bremena po sistemu tisti, ki ima več, tudi plača več," je dejala predsednica SD Tanja Fajon, ki je koalicijskim partnerjem predlagala tudi progresivno obdavčitev kapitalskih dobičkov. Boštjančič je v povezavi s tem dejal, da gre za zgolj predlog, ki ga je Fajon predstavila na koalicijskem vrhu. Davčna reforma bo po oceni predsednice SD zelo kompleksna, vendar pa v SD v veliki meri lahko podprejo predloge finančnega ministrstva.

Predsednica SD Tanja Fajon je na koalicijskem vrhu predlagala progresivno obdavčitev kapitalskih dobičkov.
Robert Balen

S predstavljenimi izhodišči davčne reforme so zadovoljni tudi v Levici. "Gre za pomembne korake v prenovi davčnega sistema, da ta postane bolj pregleden in pravičen," je poudaril vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Ko gre za šolsko reformo, je Golob poudaril, da bo časovnica za sprejemanja sprememb daljša kot pri davčni reformi. Večina sprememb bo po njegovih besedah v veljavo stopila v letu 2024, nekatere pa do leta 2026, ker prenova učnih načrtov in kurikulumov zahteva čas. "Ampak to je ena od stvari, v katere bomo zagrizli in jih izpeljali do konca mandata," je dodal predsednik vlade. Tašner Vatovec je dejal, da bo enega od strokovnih svetov, ki bo bdel nad modernizacijo šolstva, vodil Janez Vogrinc z ljubljanske pedagoške fakultete.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je dejal, da bo šla reforma v več smeri, med cilji je izpostavil vizijo šolstva čez deset let, posodobitev vseh učnih načrtov in katalogov znanj v srednjem strokovnem izobraževanju ter digitalizacijo. Pri viziji šolstva do leta 2033, ki naj bi bila znana v začetku prihodnjega leta, je treba po ministrovih besedah gledati dolgoročno. S tem se tudi ukvarja posebna delovna skupina. Posamezne elemente omenjene vizije bi tako lahko v šolske kurikulume vključili že prihodnje leto, vedno pa je treba ostati v pripravljenosti na morebitne posodobitve vizije, je dodal Felda.

Golob: Obsojamo vse tiste, ki spodbujajo nasilje nad ženskami

Koalicijski partnerji so na novinarski konferenci obsodili tudi včerajšnji napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. "Najostreje obsojamo ne le storilca, ki se je poslužil napada, ampak vse tiste, ki aktivno spodbujajo verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je ustrezno, da v tem sodelujejo. Pozivam vse, da se vzdržijo spodbujanja sovraštva," je dejal Golob. V petek se bo prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki bo po Golobovih navedbah sestavljen iz predstavnikov ministrstev in nevladnih organizacij.

Golob je pojasnil, da je nekaj posameznikov dobilo njegovo osebno povabilo za sodelovanje v strateškem svetu, med drugim je izpostavil prej omenjeno Niko Kovač in penologa Dragana Petrovca. "Niki Kovač sem ponudil, da vodi strateški svet in da je nacionalna koordinatorka za preprečevanje sovražnega govora, ker je najbolj izpostavljena žrtev. Žal pa niti približno ni edina," je dodal predsednik vlade. Napad na Kovač sta obsodila tudi Fajon in Tašner Vatovec. "Vsako takšno ravnanje, ko gre za fizični in verbalni napad, je nesprejemljivo," je poudarila predsednica SD.

Nika Kovač je včeraj sporočila, da jo je v Ljubljani napadel moški. Dogodek je prijavila policiji, ki storilca še išče.
Andrej Petelinšek

Kovačeva je na Facebook profilu Inštituta 8. marec včeraj zapisala, da so jo znova napadli. Z žaljivkami in jeznimi besedami jo je za Bežigradom v Ljubljani nagovoril moški, ki je nato vstal in se zagnal proti njej ter vpil o delovanju inštituta. Kovač je poklicala policijo in oddala prijavo. "Vemo, da se ne smemo umikati glasnim grozečim moškim," je med drugim zapisala Kovač. Policija je za STA potrdila, da so prejeli prijavo in še zbirajo obvestila ter ugotavljajo vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

Golob se je odzval tudi na dogajanje v UKC Ljubljana, kjer bodo v sredo predstavili revizijo poslov dobaviteljev v zadnjih štirih letih in ki po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana kaže na pogosto nespoštovanje predpisov. Konkretnih imen in preiskav Golob ni želel komentirati, je pa dejal, da bodo zadevi prišli do dna. "Edini način, da se sistemski korupciji, ki jo lahko zdaj zaznavamo v zdravstvu, v prihodnosti dejansko izognemo, je popolna transparentnost," je dejal Golob in dodal, da bodo to dosegli z napovedanima zakonoma, ki bosta uredila digitalizacijo zdravstva in strukturne spremembe zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta