(FOTO in VIDEO) Sladko-pekoče druženje na festivalu Čili in čokolada

Jon Knez Jon Knez
25.03.2022 18:35

Čili in čokolada sta na Trg Leona Štuklja privabila druženja željne ljudi. Ob dobri kulinariki je poskrbljeno tudi za druženje in družabni spremljevalni program.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poseben chili con carne pripravljata Žiga Gabrovec in Adam Šerc, tekmovalca lanskoletnega šova Masterchef Slovenija.
Sašo Bizjak

Trg Leona Štuklja je po dolgem času preplavilo dogajanje. Po dveh letih covidnega premora se v "mariborski dnevni sobi" danes in jutri odvija tretja edicija festivala Čili in čokolada. Poskrbljeno je za vse sladokusce, ki lahko uživajo v degustacijah raznih lokalnih in domačih ponudnikov izdelkov iz čilija in čokolade. Ob tem je poskrbljeno za ulično prehrano in družabni spremljevalni program. Za najem prostora je poskrbelo podjetje Factumevent, ki organizira festival. Pri tem so imeli vso podporo Mestne občine Maribor.

Trideset domačih in tujih ponudnikov

Organizator Mitja Špes nam je pojasnil, da jim je zaradi epidemioloških razmer tretjo edicijo festivala uspelo realizirati v petem poskusu. Kot je še pojasnil, na dveh festivalskih dneh pričakujejo 20 tisoč ljudi, v preteklih letih jih je bilo okoli dvanajst tisoč. "Veseli smo, da smo lahko na Trgu Leona Štuklja obiskovalcem spet pričarali kulinarično doživetje. Predstavlja se več kot 30 ponudnikov z dvema trendoma - čilijem in čokolado. Čutimo, da so si obiskovalci želeli festivala in pogrešali druženje. Ta pozitivni duh se čuti še bolj kot v prejšnjih letih," je pojasnil. Ponudniki so tako domači kot tuji, s poudarkom na lokalnih. "Imamo ponudnike, ki prihajajo od Prekmurja do Obale. Nekaj jih je tudi iz Hrvaške. Pozna se covid davek, saj so morali določeni ponudniki opustiti dejavnosti. Problem je tudi s tujimi ponudniki glede prečkanja meje. Vendar smo kljub temu zelo hitro zapolnili vse razpoložljive stojnice, a je bil tudi tu izziv. Ponudniki se namreč soočajo s kadrovsko problematiko," še razlaga.

Sašo Bizjak

Posebnost so lokalne sestavine

Med ponudniki sta tudi Adam Šerc in Žiga Gabrovec, priljubljena tekmovalca lanskoletnega šova Materchef Slovenija, ki pripravljata globalno priljubljeno jed chili con carne, Šerc pa ponuja še limitirano serijo svojih posebnih čili omak. Povedal je, da s festivalom sodeluje od začetka in da gre za največji festival ljubiteljev čilija. "Sem predstavnik društva Čudoviti svet čilija, ki ima več kot deset tisoč članov. Prav zaradi popularizacije čilija imamo danes ta festival. To je edinstven dogodek, ki združuje kulinarično izobraževanje in druženje," je pojasnil Šerc. Chili con carne, ki ga ponujata, je poseben, pojasnita masterchefa, saj sta ga skuhala iz izključno lokalnih sestavin, skrivnost pa je v posebnih začimbah. "Pikica na i so originalne tex-mex začimbe, ki jih ljudje morda ne poznajo," sta nam še zaupala.

Mitja Špes: "Čutimo, da so si obiskovalci želeli festivala in pogrešali druženje. Ta pozitivni duh se čuti še bolj kot v prejšnjih letih."
Sašo Bizjak

Kvaliteta mora biti na najvišjem nivoju

Borut Jovan, nekdanji chef, ki je v tujini kuhal v restavracijah tudi s tremi Michelinovimi zvezdicami, ponuja razne izdelke iz čilija. Od omak, marmelad in namazov do vloženih stvari: "Vse, kar ponujam, je narejeno doma. Gre za dodatno idejo pri poslovanju. Pri kreacijah naših produktov so mi zelo pripomogle izkušnje iz vrhunskih restavracij, v katerih sem delal. Kuhanje je moja strast in v izdelkih se odražajo moji okusi v kombinacijah sladkega, kislega in pekočega. Gledam, da je kvaliteta na najvišjem nivoju." Sam festival se mu zdi zelo pomemben. "Kombinacija čilija in čokolade ter še drugih stvari je zelo dobrodošla za razvoj in popestritev kulinaričnega dogajanja in tudi kulinaričnega dogajanja," je še povedal Jovan.

Sašo Bizjak

V spremljevalnem programu tudi dobrodelna tekmovanja

Ob pestri kulinarični ponudbi je poskrbljeno tudi za spremljevalni program. Otroci uživajo na napihljivih igralih, potekajo tudi zanimive nagradne igre, od kuhanja najboljše čili omake do tekmovanja v najhitrejšem uživanju sladke in pekoče hrane. "Smo družinam prijazen festival. Starši lahko v miru uživajo v kulinaričnem razvajanju, medtem ko se otroci igrajo. Sam festival temelji na pestrem šov programu. Najbolj pogumni bodo tekmovali, kdo prej poje več pekočih perutničk. Videli bomo solze in trpljenje, ki bodo v tem primeru užitek. V soboto bo na festivalskemu dogajanju tudi nekaj umetniškega pridiha, ko bodo slikarji na platna slikali čokolado. Umetnine bomo licitirali, ves izkupiček pa predali mariborskemu Rdečemu križu," je o spremljevalnem programu še povedal organizator Mitja Špes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta