Hibridno-električna Pipistrel Panthera postavila novi mejnik na poti do bolj zelenega letalstva

Gr.G.
02.11.2021 15:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pipistrel MAHEPA Panthera
Jožef Kovačič/pipistrel

Z letališča v Cerkljah je nedavno poletelo letalo MAHEPA Panthera, v katerem je integriran novi hibridno-električni pogonom, s poletom pa je letalo uspešno zaključilo prvo fazo testne kampanje. S tem je dokazalo, da je izvajanje lokalnih poletov mogoče povsem brez emisij, zgolj z električnim pogonom, so sporočili z družbe Pipistrel in dodali, da je Panthera presegla pričakovanja. "Mogočen, a vendarle tih polet Panthere MAHEPA je dokazal, da ima letalo vse lastnosti, da postane leteči preskusni laboratorij za prihodnji razvoj hibridnega letalstva."

Jožef Kovačič/pipistrel

Družba Pipistrel sporoča, da projekt MAHEPA tako ponovno prispeva k čistejšemu, tišjemu in bolj trajnostnemu letalstvu. "Številne nove tehnologije, ki so bile razvite v okviru projekta, so še en korak, s katerim se cilji evropskega zelenega dogovora približujejo realnosti," navajajo. Konzorcij MAHEPA, ki ga sestavljajo Pipistrel Vertical Solutions, Compact Dynamics, DLR, H2Fly, Politecnico di Milano, TU Delft, Univerza v Mariboru in Univerza v Ulmu, je pionirski projekt pri razvoju hibridno-električnih tehnologij, ki bodo služile naslednji generaciji bolj zelenih, okolju prijaznih letal.

Lani pa je na mariborskem letališču potekalo testiranje vodikovega letala Hy4. Njegova vzletna teža je bila približno 1750 kilogramov, letalo ima 4 sedeže, v zraku pa je lahko več ur. Doseže hitrost do 200 km/h, leti pa povsem brez emisij oziroma emisije predstavlja čista voda. Motor Hy4 proizvaja manj kot 70 dBA hrupa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta