(INTERVJU) Alojz Kaučič: "Napredek občin velik, a potrebujemo regije"

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
20.11.2018 17:22

Sedeminšestdesetletni juršinski župan Alojz Kaučič zagovarja zvišanje povprečnine, a merilo ne bi smelo biti zgolj število prebivalcev, saj so zdaj ravninske in gosto naseljene občine v veliki prednosti pred podeželskimi, ki se praznijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Svetlo obdobje je bila prejšnja finančna perspektiva za črpanje denarja EU, takrat smo počrpali kar štiri milijone evrov, v zdajšnji perspektivi je to postalo problem," pravi Alojzij Kaučič.
Andrej Petelinšek

Je bila odločitev za tip predvsem manjših občin smiselna, ima otipljive učinke?
"Še vedno sem prepričan, da so občine zelo blizu ljudem in je to bila izjemno dobra odločitev. Sedanjo ureditev namreč lahko primerjam s prejšnjo, ker sem bil predsednik krajevne skupnosti, ki je sodila v veliko ptujsko občino. Zagotovo tako velikega naložbenega ciklusa naši kraji brez novih občin ne bi doživeli. Gre za velik razvojni skok ne samo za našo občino, temveč za vse. Je pa res, da nam manjka nadgradnja tega sistema, vmesna stopnja med državo in občinami, kajti določeni projekti presegajo občinske meje."

"Glede na število občin bi morali imeti vsaj 12 regij," je prepričan dolgoletni župan.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta