(INTERVJU) Andrej Bertoncelj: "Naprej brez mačkov v žaklju"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
05.09.2019 16:13

"Zelo podpiram projekt, a brez bianco menic," je stališče finančnega ministra o poroštvenem zakonu za financiranje tretje razvojne osi. Ministrstvo in vladna zakonodajna služba sta predlog infrastrukturnega ministrstva ocenila kot pomanjkljiv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Problem prometne povezanosti območij od Koroške do Bele krajine za življenje, gospodarstvo, varnost se vleče že desetletja. Ali ministrstvo za finance (MF) in vi osebno projekt podpirate glede na kritike v javnosti in kako si predstavljate njegovo financiranje kot glavni državni blagajnik?
"Sem Dravograjčan, Korošec in osebno zelo podpiram ta projekt, želim si, da bi tretjo razvojno os imeli že včeraj. Zadeve se vlečejo zelo dolgo, je pa tudi res, da smo naredili nekaj odločnih korakov naprej in da gre zdaj v smeri realizacije. Sam se dolga leta vozim po tej cesti, povprečno enkrat tedensko, tako da mi je situacija poznana iz prve roke, in drži, to hitro cesto potrebujemo. So pa postopki priprave in odločanja pri poroštvenih zakonih jasno določeni in na koncu odločita vlada in državni zbor. Vlada je že na začetku mandata opredelila ta projekt v nacionalnem razvojnem programu kot prioriteto in strateški razvojni projekt te države."
To poznamo, ampak Državni prostorski načrt je za odsek Velenje jug-Slovenj Gradec bil potrjen daljnega leta 2013, nadalje je ustavno sodišče letos presodilo, da odsek med Velenje in Šentrupertom ni v neskladju s ustavo. Ovir za resno državo, da se postopki ne bi pohitrili, torej ni več?
"Treba je iti po predpisanem postopku naprej. Ko smo projekt uvrstili kot visoko prioriteto, je aktivnosti prevzelo ministrstvo za infrastrukturo (MZI), predvideni investitor, družba Dars, je pripravil projektno dokumentacijo oziroma investicijski projekt s finančno konstrukcijo, ga uskladil z MZI, ki ga je nato tudi potrdilo. Celotna vrednost investicije v tretjo razvojno os je ocenjena vrednost v predlogu poroštvenega zakona po tekočih cenah 1,429 milijarde evrov s predlogom poroštva za to investicijo v višini 714 milijonov evrov."

Andrej Bertoncelj: "Od štirih investicijskih programov za štiri odseke tretje razvojne osi imamo izdelana samo dva, opredeliti pa je treba tudi vlogo Darsa." Foto. Robert BALEN
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta