(IZJAVA) Vodstvo RTVS obsodilo napade na novinarje: Za nizkotno obračunavanje, žalitve in zlonamerne laži ni prostora

STA, Va
04.04.2022 18:39

Izpostavljajo napade na tiste, ki pripravljajo vsebine na RTV-jevskem portalu. Za kaj gre?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) "najostreje obsoja vse poskuse utišanja in vplivanja ter izvajanje pritiska na novinarje RTV Slovenija," so zapisali v sporočilu za javnost, ki se nanaša na žaljive zapise, kot sta jih bili na twitterju deležni novinarki MMC.

Pri Multimedijskem centru RTVS so zapisali, da je bila novinarka notranjepolitične redakcije MMC na družbenem omrežju Twitter deležna grobih žaljivk in zmerjanj, ker je poročala o novinarski konferenci Inštituta 8. marec, ki je v petek ustvarjalcem oddaj Studio City, Tednik in Tarča predal 40.000 podpisov podpore. Oddaje so, kot je znano v predvolilnem času umaknjene, v njihovih terminih pa TV Slovenija predvaja predvolilna soočenja strank.

Predsednik vlade Janez Janša je poročanje novinarke MMC na twitterju označil za "zlorabo volilnih pravil". Ob tem je zapisal: "Plačana iz položnic za RTV Slovenija dela kampanjo za KUL." Temu sporočilu je sledil plaz žaljivih sporočil drugih uporabnikov twitterja, so zapisali na MMC. Dodali so, da se je podoben plaz žaljivk usul po tem, ko je predsednik vlade na twitterju delil zapis nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za finance v času prejšnje Janševe vlade, da je novinarka zunanjepolitične redakcije MMC "putinistka". Aktiv MMC je v obeh primerih protestiral in zahteval odziv vodstva ter zaščito novinark, navajajo na spletnem portalu MMC.

Vodstvo RTVS je v odzivu zapisalo, da novinarji RTVS svoje delo opravljajo odgovorno in v skladu s poklicnimi merili in etičnimi standardi. "Vsakršne napade na novinarje, v zadnjem času tudi tiste, ki pripravljajo vsebine na portalu rtvslo.si, vodstvo RTV Slovenija najostreje obsojajo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodstvo je zapisalo še, da zagovarjajo odprt prostor javne razprave, kjer ni prostora za nizkotno obračunavanje z novinarji, žalitve in zlonamerne laži. Dodali so, da so pritiski različnih javnosti in interesov v predvolilnem obdobju še bolj očitni in neposredni. "Ker demokracije ni in ne more biti brez neodvisnih medijev, znova vse pozivamo h kulturi dialoga ter spoštovanju pravice posameznika do osebnega dostojanstva in varnosti," so še zapisali.

Vodstvo RTVS je sporočilo, da so vse domnevne grožnje posredovali pravni službi RTVS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta