Janša spravil stranke KUL v zagato. Mesec: Smo proti referendumu na dan volitev

Luka Mlakar Luka Mlakar
18.01.2022 10:26

V Levici zavračajo možnost, da bi posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini izvedli na dan parlamentarnih volitev. Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da bi z referendumom o zgolj enem vprašanju zameglili vso težo prihodnosti, o kateri se odloča na volitvah. O umiku pobude za referendum v Levici še niso sprejeli končne odločitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

O umiku zahteve za posvetovalni referendum se še pogovarjamo, je dejal Luka Mesec.

Robert Balen

Koordinator Levice Luka Mesec je na novinarski konferenci poudaril, da je novela zakona o dohodnini škodljiva, ker v proračun prinaša 800-milijonsko finančno luknjo. "S tem, ko Janša govori ljudem, kako jim bo dal dodatnih 50 evrov k plači, se je potrebno pripraviti, da boste teh 50 evrov jutri morali dati zdravniku, ker ne bo denarja v proračunu," je dejal Mesec. Kot je poudaril, se v Levici ne strinjajo s tem, da bi posvetovalni referendum izvedli na dan volitev. "Te volitve bodo plebiscit, ali bo Slovenija ostala demokratična država ali pa bomo dovolili, da Janša in njegova klika iz nje postavita osebni fevd," je poudaril Mesec. Ob tem je dejal, da v Levici zavračajo pobudo, da bi z referendumom o zgolj enem vprašanju, torej o vprašanju dohodnine, zameglili vso težo prihodnosti, o kateri se odloča na volitvah. "Nasprotujemo temu, da bi bil ta referendum izveden na dan volitev, o umiku pobude za referendum pa se pogovarjamo," je pojasnil Mesec in dodal, da bo glede tega več znano v naslednjih dneh.

Bojazen leve opozicije, da bi referendum zasenčil volitve

V Levici so zahtevo za posvetovalni referendum o dohodninski noveli vložili sredi prejšnjega meseca, njihov glavni namen pa naj bi bilo zavlačevanje sprejemanja zakona. Poslanci o noveli na koncu niso glasovali, ker je večina podprla predlog koalicije, da se glasovanje preloži na eno od prihodnjih sej. V koaliciji naj bi se tako odločili, ker je noveli nasprotoval poslanec DeSUS Robert Polnar, na seji pa je takrat manjkal poslanec Konkretno Dušan Verbič. Posvetovalni referendum o dohodninski noveli je postal aktualen po tem, ko je premier Janez Janša prejšnji teden dejal, da je na koalicijskem vrhu prišlo do predlogov, naj koalicija s podporniki sprejme izziv Levice glede posvetovalnega referenduma in naj državljani odločijo, ali si želijo višje neto plače ali ne.

Premier Janša je dejal, da bi koalicija pristala na posvetovalni referendum o dohodnini, če bi ta potekal na dan volitev.

Robert Balen

Janša je poudaril, da bi bil referendum zanje sprejemljiv pod pogojem, če bi potekal na isti dan kot parlamentarne volitve, ki so predvidene 24. aprila, saj tako ne bi nastali dodatni stroški, volivcem pa ne bi bilo treba dvakrat na volišča. Čeprav je premier ocenil, da ima koalicija z glasovi poslancev DeSUS, SNS in narodnih skupnosti dovolj glasov za potrditev novele, naj bi bila vladna stran kljub temu neuradno zelo zainteresirana za posvetovalni referendum. Iz koalicije KUL je medtem mogoče slišati opozorila, da bi Janša referendum lahko izkoristil kot eno od predvolilnih tem, ki daje desnici večjo možnost nagovora volivcev, celotna predvolilna kampanja pa bi tako potekala v luči vprašanja, ali si državljani želijo višje neto plače ali ne. Če se bo desnica predstavljala kot politična opcija, ki bo državljanom dala višje plače, je to lahko zelo nehvaležen položaj za stranke KUL, je še mogoče slišati iz vrst leve opozicije.

Šarec: Spet gre za predvolilne bonbončke

Škarje in platno glede posvetovalnega referenduma o dohodninski noveli ima v svojih rokah Levica, v strankah KUL pa med drugim opozarjajo, da se davčne zakonodaje ne spreminja pred koncem mandata. "Ponovno gre za predvolilne bonbončke. Demagoško je govoriti, da bodo ljudje odločali o tem, da bodo imeli višjo plačo, kajti davčno zakonodajo je treba gledati precej širše in ne tako enoplastno," je ocenil prvak LMŠ Marjan Šarec. V LMŠ poudarjajo, da je v resnici prav Janša najbolj odgovoren, da zvišanja neto plač v času visokih podražitev ne bo, ker so v koaliciji vseskozi zavlačevali, taktizirali in prestavljali glasovanje o noveli zakona o dohodnini. V LMŠ sicer poudarjajo, da se zavzemajo za razbremenjevanje plač za vse in dodajajo, da je ravno prejšnja Šarčeva vlada v sklopu sklopu dohodninske zakonodaje uvedla razbremenitev regresa za vse. Predlagane spremembe po njihovih besedah le navidezno dajejo več vsem, največ ugodnosti pa bodo namreč imeli tisti, ki zaslužijo največ. V LMŠ ob tem poudarjajo, da je tri mesece pred volitvami vsaka davčna reforma izključno predvolilno naravnana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.