Jure Leben ne bo minister za naravne vire in prostor, premier Golob se je odločil za Jožeta Novaka

L. M., STA
01.12.2023 14:04

Predsednik vlade Robert Golob je za novega ministra za naravne vire in prostor predlagal Jožeta Novaka, za novega ministra za javno upravo pa Franca Propsa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob je odločil, da Jure Leben ne bo novi minister za naravne vire in prostor.
Robert Balen

Premier Robert Golob je v državni zbor poslal imena kandidatov za nova ministra za javno upravo ter naravne vire in prostor. Za prvega predlaga poslanca Svobode Franca Propsa, za drugega pa dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor Jožeta Novaka. Kandidata za kmetijskega ministra Golob zaenkrat še ni predlagal, je pa za omenjeno ministrsko mesto predviden Vojko Adamič. Neuradno naj bi Golob predlog za njegovo imenovanje v parlament poslal kasneje, ker naj bi bil Adamič trenutno v tujini.

Jure Leben se očitno ne vrača v vladne vrste

Še včeraj je sicer za najresnejšega kandidata za novega ministra za naravne vire in prostor veljal Jure Leben, nekdanji okoljski minister v vladi Marjana Šarca. Golob naj bi se pri izbiri kandidata za vodenje omenjenega ministrstva znašel v dilemi, ali naj za ta položaj predlaga Novaka ali Lebna. Čeprav naj bi se po nekaterih informacijah včeraj bolj nagibal k Lebnu, ki mu je januarja lani predal svojo stranko Z.Dej, iz katere je nato zraslo Gibanje Svoboda, si je Golob zdaj očitno premislil in za novega ministra izbral Novaka. Ta naj bi podporo užival zlasti v krogu nekdanje premierke in infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek, ki je po odstopu Uroša Brežana začasno prevzela vodenje ministrstva za naravne vire in prostor. Za Lebna naj bi na drugi strani navijal finančni minister Klemen Boštjančič, pa tudi določeni poslanci Gibanja Svoboda, pri čemer se neuradno omenja predvsem Terezo Novak, ki je z Lebnom sodelovala že pri ustanavljanju stranke Z.Dej.

Jure Leben je bil okoljski minister v času vlade Marjana Šarca.
Andrej Petelinšek

Neuradne informacije, da bi Leben po tem, ko je Golob za novega ministra predlagal Novaka, lahko postal novi državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor, po navedbah naših virov ne držijo. Leben je v državno politiko leta 2014 vstopil kot član takrat vodilne vladne stranke SMC. V vladi Mira Cerarja je bil sprva državni sekretar na okoljskem ministrstvu, a je po mesecu dni odstopil, ker so ugotovili, da se je predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva ni pridobil. Dve leti kasneje je postal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, kjer je vodil tudi projekt drugi tir. Spomnimo, da je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) nedavno sporočila, da je Leben kot državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor kršil integriteto v zvezi z obravnavo vloge za javno-zasebno partnerstvo za mariborsko letališče. Ugotovitve KPK sicer se niso pravnomočne, a bi lahko kljub temu vplivale na to, da je premier Golob Novaku dal prednost pred Lebnom.

Kdo sta kandidata za ministra, ki ju predlaga Golob?

Franc Props je bil pred izvolitvijo za poslanca vodil upravno enoto Litija.
Svoboda

Kandidat za novega ministra za javno upravo, danes poslanec Svobode Franc Props je zadnji dve leti pred vstopom v parlament vodil upravno enoto Litija. 60-letni diplomirani ekonomist in magister poslovodenja in organizacije iz Šmartnega pri Litiji je bil več let zaposlen v podjetju SPL, kjer je od leta 1984 do 2010 opravljal različne funkcije. Leta 2010 je deloval kot sekretar v kabinetu ministra za okolje in prostor, leta 2011 pa kot vršilec dolžnosti direktorja inštituta za vode. Leta 2011 je postal generalni direktor SPL, kjer je funkcijo opravljal do leta 2019. Bil je tudi član nadzornega odbora Sklada za razgradnjo NEK, pa tudi član upravnega odbora in skupščine Gospodarske zbornice ter predsednik upravnega odbora Zbornice za poslovanje z nepremičninami. Ob zeleni luči poslancev bo moral takoj zagristi v prenovo plačnega sistema v javnem sektorju in odpravo plačnih nesorazmerij. Hkrati s tem ga čakajo tudi zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki se nadejajo takojšnjih ukrepov, del njih pa že napoveduje tudi protestni shod.

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak je funkcijo državnega sekretarja že opravljal na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor, med drugim je bil tudi tudi direktor državnega stanovanjskega sklada. Univerzitetni diplomirani krajinski arhitekt je v preteklosti deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor zavoda za prostorsko planiranje, predsednik uprave družbe Imos Holding in direktor projekta novega stanovanjsko-poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov v družbi DRI upravljanje investicij. Ob prevzemu resorja bo tudi Novaka pričakalo nemalo nalog. Ena ključnih bo zagotovo bdenje nad izvedbo ukrepov v okviru sanacije po obsežni ujmi, ki je avgusta zajela Slovenijo. Odprto še vedno ostaja tudi vprašanje obsega in izvedbe odstrela zveri.

Zaslišanja ministrskih kandidatov prihodnji torek

Ministrska kandidata zdaj najprej čaka predstavitev pred matičnimi delovnimi telesi državnega zbora. Po poslovniku državnega zbora se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora, nato pa ga mora na seji potrditi še državni zbor. Zaslišanja kandidatov, ki bosta zapolnila dve od treh izpraznjenih ministrskih mest v vladni ekipi, bodo v torek popoldne po zaključku izredne seje državnega zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta