Kadrovske prevetritve v SDS: Zver pojasnjuje, zakaj ni več podpredsednik

Po tem, ko so delegati stranke SDS na junijskem kongresu s 650 glasovi za in komaj 6 proti po pričakovanjih podelili nov mandat predsedniku stranke Janezu Janši, je zdaj prišlo do spremembe na nekaterih vodstvenih funkcijah. S podpredsedniškega mesta se je poslovil dolgoletni evroposlanec SDS Milan Zver.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Zver ne bo več podpredsednik SDS.
Andrej Petelinšek

Po tradicionalnem srečanju lokalnih in mestnih odborov največje parlamentarne stranke SDS v Bovcu je v soboto potekala še konstitutivna seja sveta SDS. Na sejo so bili vabljeni vsi člani stranke, ki po statutu sestavljajo svet stranke. Na predlog prvaka stranke Janeza Janše so potrdili tri nove podpredsednike stranke, predsednika in podpredsednika sveta SDS, izpopolnjen pa je bil tudi izvršilni odbor. Za predsednika sveta stranke je bil izvoljen Anže Logar, za podpredsednika pa Rado Gladek. Po naših informacijah generalni sekretar stranke ostaja Borut Dolanc. Zaradi formalnosti kot vršilec dolžnosti, že na naslednji seji sveta SDS, predvidoma konec avgusta, pa naj bi pridobil poln mandat.

Zver: Prav je, da se kdaj kakšne stvari zamenjajo

Največ pozornosti pa je pritegnila izbira treh podpredsednikov. Na to funkcijo so bili, po naših informacijah soglasno izvoljeni evroposlanka Romana Tomc, notranji minister Aleš Hojs in vnovič državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec. Med njimi tako ni več evropskega poslanca in vidnega člana SDS Milana Zvera"Jaz sem že bil dolga leta podpredsednik in prav je, da se kdaj kakšne stvari zamenjajo," pojasnjuje Zver. Dolgoletni evropski poslanec SDS je v javnosti dolga leta veljal za enega od najožjih Janševih sodelavcev, skupaj s soprogo Andrejo Valič Zver, ki je prav tako članica SDS, pa spadata med najbolj prepoznavne pare na slovenski politični desnici. Zverova sta se poročila leta 2011 na Bledu, njuni poročni priči sta bila takrat Janez Janša in njegova soproga Urška Bačovnik Janša. Zverova sta na drugi strani junija 2014 v prvih vrstah spremljala Janšo na poti v zapor na Dobu.

Zverova sta junija 2014 v prvih vrstah spremljala Janšo na poti v zapor na Dobu.
Sašo Bizjak

Zver v luči omenjenih sprememb ocenjuje, da je v SDS v zadnjem obdobju prišlo do pomladitve oziroma menjave generacij. "To se vidi tudi po sestavi izvršilnega odbora stranke. Nobene velike zgodbe ni tukaj zadaj, kot se je malo namigovalo, ampak je bila to moja suverena odločitev." Na vprašanje, ali se je o tem pogovarjal s premierjem Janšo, Zver pojasnjuje, da ne bi rad govoril o podrobnostih, ob tem pa zanika, da bi odhajal iz stranke, ki ji je skozi leta dal velik pečat: "Ne, kje pa. To stranko sem delal jaz in pa še kakšen član iz ožjega kroga starejše generacije. Moj delež pri tem, kar je ta stranka danes, je precejšen." 

Na vprašanje, kako bo v prihodnje pomagal stranki, naslednje leto nas namreč čakajo trojne volitve – poleg državnozborskih še predsedniške in lokalne, pa nekdanji šolski minister v prvi Janševi vladi odgovarja, da lahko pomaga na sto in en način. "Zlasti v kampanji, predvsem pa bom stranki poskušal pomagati prek izobraževanja. Zdi se mi pomembno, da imajo stranke tudi think tank organizacije, ki skrbijo za izobraževanje in usposabljanje svojih kadrov. Kje pa se bodo tega naučili, če ne znotraj stranke. SDS je edina stranka pri nas, ki skrbi za to, sebe pa v prihodnosti vidim tudi v tej vlogi," pojasnjuje Zver.

Je to nezaupnica Zveru? Krivec pravi, da ne

Posebnosti pri menjavah na podpredsedniških položajih sicer ne vidi vodja poslancev SDS Danijel Krivec"Jelka Godec je bila že prej, ponavadi je bil eden od evropskih poslancev, tako da tudi Romana Tomc ni presenečenje, pa tudi Aleš Hojs mislim, da ne, glede na to, da je aktiven član SDS."  Na pomislek, da bi šlo za nezaupnico stranke Zveru, je Krivec odvrnil, da sploh ne: "Ne, običajno je tisti, ki je vodja evropskih poslancev, tudi podpredsednik stranke. Tako da ne gre za nobeno posebnost."

Na vprašanje, kakšne bodo sicer zdaj naloge "prenovljenega" vodstva SDS, je Krivec odvrnil, da jih čaka nadaljevanje izpolnjevanja koalicijske pogodbe in dodatna priprava na volitve: "V veliki meri smo nanje že pripravljeni, ampak naloga bo seveda še dodatno ojačanje kampanje in vseh ostalih aktivnosti." Na taboru je člane v zvezi s tem nagovarjal že predsednik stranke Janša, po Krivčevih besedah je to bila "stimulacija in direkten poziv članov".  Spomnimo, prvak SDS je zbrane nagovoril tako: "Uspehov iz časa te vlade naj ne pozabijo, ko se bo začela volilna kampanja za prihodnje volitve, kjer bo moral nekaj prispevati vsak podpornik stranke." Janša je izrazil tudi prepričanje, da bodo na naslednjem taboru proslavljali novo zmago SDS na volitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta