Koalicija s SDS na čelu vleče kadrovske poteze tako v Dravskih elektrarnah kakor tudi v Termoelektrarni Šoštanj

20.08.2021 18:43
SDH pa išče nove nadzornike Pošte, ki je ostala brez uprave
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novega direktorja DEM naj bi iskali z razpisom, TEŠ-a pa s pomočjo kadrovske agencije.
Marko Vanovšek

Zadnji kadrovski premiki v državnih energetskih družbah in Pošti Slovenije kažejo na politično nervozo in plenjenje dobro plačanih delovnih mest za kadre, ki ustrezajo koalicijski liniji, ob čemer si največji kolač reže največja parlamentarna stranka SDS.

Potem ko so v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) odslovili Stojana Nikolića, ki si je preživetje na položaju sicer skušal zagotoviti z zaposlitvami aktualni politiki všečnih kadrov in sponzoriranjem dejavnosti po njeni volji, so pričeli "svoje" kadre plasirati tudi v podravske energetske družbe. Najprej se jim je uspelo "dogovoriti" za nakup večinskega deleža Energije plus, nato so s pomočjo SDH, ki ga vodi Janez Žlak, zamenjali tri od štirih članov nadzornega sveta predstavnikov kapitala. Z novim nadzorniki imajo tako vse vzvode za morebitne kadrovske premike v upravi Elektra Maribor in tudi v hčerinski družbi Energija plus.

 

Več scenarijev pred koncem mandata Andreja Tumpeja

Še prej so upravo Dravskih elektrarn Maribor in HSE Invest oplemenitili z lojalnimi strankarskimi kadri. Aleksander Brunčko, član SDS in kandidat na zadnjih lokalnih volitvah v Rušah, je najprej prevzel vodenje HSE Invest, kasneje pa je postal prokurist. V kratkem času je napredoval še do mesta pomočnika direktorja Andreja Tumpeja. Vmes se je očitno pripravljal teren za zamenjavo Tumpeja, ki mu mandat poteče konec septembra. Portal Necenzurirano namreč poroča, da bi ga na tem mestu lahko kmalu zamenjal Iztok Černoša, sicer dosedanji član uprave podjetja 2TDK, ki bdi nad gradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper.

Vprašanje o morebitnih kadrovskih spremembah v DEM smo naslovili tudi na službo za odnose z javnostmi HSE in odgovorili so nam, da bo kandidat izbran na podlagi javnega razpisa, saj Tumpeju poteče mandat. "Ker razpis še ni bil objavljen, so vse navedbe zgolj špekulacije," so dodali. Po naših informacijah imenovanje Černoše naj še ne bi bilo gotovo oziroma usklajeno, tudi zaradi tega, ker je po izobrazbi gradbenik in ne energetik. V igri je tudi Tumpejevo vedejevstvo, če do konca septembra ne bi uskladili "primernega" kandidata.

 

Vračar kmalu ne bo več na dveh direktorskih stolih

V tej kadrovski kombinatoriki ni nezanemarljivo tudi to, da Černoša predseduje nadzornikom Telekoma Slovenije, ki ga vodi nekdanji kandidat SDS za župana Krškega Cvetko Sršen. Spomnimo, da je v času prve Janševe vlade mariborski kadrovski bazen SDS na čelo DEM imenoval Damijana Koletnika. In tako bo kura, ki nese zlata jajca - kot se je slikovito izrazil nekdanji šef HSE, danes državni sekretar Blaž Košorok -, ki financira vedno višje dolgove šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) kot tudi izgradnjo verige hidroelektrarn na Srednji in Spodnji Savi, prešla pod upravljanje kadra iz Šoštanja. Četudi imajo DEM po novem aktu o ustanovitvi nadzorni svet, ki ga je pred leti ukinil prav Košorok, v zdajšnjem pa sedijo predsednik Viktor Vračar, njegova namestnica Urška Gašperlin in predstavnik zaposlenih Marjan Kirbiš, se verjetno ni "bati", da bi prva dva delovala v interesu DEM. Tudi zato ne, ker kadrovske poteze še vedno podpisuje skupščina treh poslovodečih iz HSE. Dejstvo je tudi, da Viktor Vračar, ki je sicer blizu SMC, ne more sedeti na dveh direktorskih stolih, v TEŠ in HSE hkrati. Zato se tudi v Šoštanju kmalu napoveduje imenovanje novega direktorja.

"Z ustanovitvijo nadzornega sveta TEŠ so se vzpostavile korporativne razmere, v katerih mora sedanji generalni direktor TEŠ zaradi sočasne vloge v HSE obvladovati vse vidike izogibanja konfliktnim situacijam, kar otežuje operativno poslovanje. Zato se iščejo možne rešitve, novo kadrovanje na mestu generalnega direktorja TEŠ pa je realna opcija," so nam odgovorili v HSE. Po naših informacijah iskanje novega direktorja poteka preko kadrovske agencije, na njeni listi pa naj bi bilo veliko zvenečih energetskih menedžerjev tudi iz Podravja in Maribora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta