Komisija RS za medicinsko etiko zaskrbljena nad pobudo poslancev: Enotna embalaža tobačnih izdelkov šele leta 2023?

A.L.
24.06.2019 17:12

"V dosedanjih sklicih je Državni zbor s tobačno zakonodajo in njenimi dopolnili na področju krepitve zdravja in preprečevanja bolezni že nekajkrat izkazal svojo odgovornost do slovenske družbe."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko je v zvezi s pobudo skupine poslank in poslancev DZ o odložitvi uveljavitve enotne tobačne embalaže pripravila stališče, v katerem je zapisala, da "s presenečenjem in zaskrbljenostjo spremlja pobudo skupine poslank in poslancev Državnega zbora, da se enotna embalaža tobačnih izdelkov v skladu z Zakonom o omejevanju in uporabi tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je Državni zbor sprejel 15. februarja 2017, namesto v letu 2020 uveljavi šele v letu 2023".

Zakonsko določilo o enotni embalaži ne prepoveduje kajenja

"Komisija verjame, da si z zaupanjem volivk in volivcev izvoljene poslanke in poslanci, ne oziraje se na strankarsko pripadnost, na vseh področjih prizadevajo v korist slovenske države in spoštuje njihova prizadevanja za krepitev njene ekonomske učinkovitosti. Z ozirom na svoje poslanstvo pa ne more soglašati, če se ekonomski učinki dosegajo izključno na račun zdravja slovenske družbe. Zakonsko določilo o enotni embalaži ne prepoveduje kajenja, želi predvsem zmanjšati njegovo razširjenost med mladostniki, ki jih h kajenju vabijo oblikovno premišljene ovojnine posameznih tobačnih proizvajalcev. Njihov vpliv na razširjenost tobačne odvisnosti s svojim predlogom posredno potrjujejo pod njim podpisane poslanke in poslanci. Pomisleke vzbuja tudi napovedano, vsebinsko in metodološko neopredeljeno proučevanje učinkov embalaže na razširjenost kajenja v naslednjih treh letih. Komisija še meni, da je neetično zaradi z enotno embalažo povzročenih proračunskih izpadov vztrajati na njenem odlaganju na škodo veliko dražjega zdravja slovenskih državljanov, zlasti še občutljive skupine mladostnikov. Zato poziva poslanke in poslance, naj si v imenu odgovornosti do svojih volivk in volivcev ne nalagajo takega etičnega bremena," je sporočil dr. Božidar Voljč, predsednik Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko.
"V dosedanjih sklicih je Državni zbor s tobačno zakonodajo in njenimi dopolnili na področju krepitve zdravja in preprečevanja bolezni že nekajkrat izkazal svojo odgovornost do slovenske družbe. Komisija pričakuje, da bodo poslanke in poslanci v skladu z določili sprejetega zakona z enako odgovornostjo vztrajali na uveljavitvi enotne embalaže tobačnih izdelkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta