Ljudi je zaradi koronavirusa strah potovati. Kako je s povračilom stroškov?

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.03.2020 22:56

Turistične agencije in zavarovalnice po izbruhu koronavirusa beležijo povečanje odpovedi potovanj. Zavarovali vas bodo, če epidemije še ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaščitne maske na postajah podzemne železnice ali letališčih postajajo že povsem vsakdanji prizor.
EPA

Ali lahko zaradi širitve koronavirusa odpovemo potovanje, letalsko vozovnico ali nastanitev in ali smo v tem primeru upravičeni do vračila vplačanih zneskov? Za potrošnika, ki je preko agencije rezerviral turistično potovanje in ga želi odpovedati zgolj zaradi svoje zaskrbljenosti, da se bo okužil, to še ne pomeni, da je upravičen do povračila plačanega. Zaradi zaskrbljenosti agencije praviloma ne vračajo denarja, za to bi morala biti res objektivna ali dokazana okoliščina, da nekam ni varno potovati.

Zanimanje usmerjajo drugam

V zadnjem tednu so v turistični agenciji Kompas zaznali približno 10-odstotni upad povpraševanja po destinacijah, od koder se največ poroča o bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Največ vprašanj se pojavlja v zvezi s potovanji na Kitajsko in v Italijo, vendar pa bolj kot upad povpraševanja beležijo preusmerjanje zanimanja potnikov drugam.

Več zavarovanj

Zavarovanje odpovedi potovanja v primeru epidemije omogoča več zavarovalnic, a pomembno je, da ste zavarovanje sklenili, preden se je virus na območju potovanja razvil že tako, da je bilo mogoče govoriti o ogroženi varnosti tega območja.

Zaščitne maske na postajah podzemne železnice ali letališčih postajajo že povsem vsakdanji prizor.
EPA

Premajhna zaščitenost potrošnikov

Na ZPS ocenjujejo, da primer širjenja novega koronavirusa kaže na premajhno zaščitenost potrošnikov, ko ti odpovejo potovanje zaradi neizogibnih ali izrednih okoliščin. Ko ministrstvo izrecno odsvetuje potovanje v določeno državo ali njen del, potrošniku to olajša položaj, saj mu ni treba dodatno dokazovati, da so na določenem območju res razmere, ki bistveno vplivajo na potovanje. V primerih, ko opozorila ni, lahko nastane spor s turistično agencijo, v tem primeru mora potrošnik svoj zahtevek uveljavljati preko sodišča, svetujejo na ZPS.

Kako načrtovati dopust?

Kot je težko napovedati širitev koronavirusa, je enako težko svetovati načrtovanje oddiha v prihodnjih tednih in mesecih. Z nakupom dražjih letalskih vozovnic dobi potnik običajno možnost odpovedi ali spremembo datuma potovanja. Enako velja pri rezervaciji nastanitev. Če je potrošnik letalsko karto kupil sam, ločeno od nastanitve, ne veljajo pravila, ki veljajo za turistične pakete, odpoved pa je mogoča le skladno s pogoji letalskega prevoznika. Če letalsko karto odpove prevoznik, vam mora ponuditi nadomestno vozovnico ali povrniti denar ter v določenih primerih izplačati odškodnino.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta