Logarjeva: "Pomembno je, da eno ali drugo zdravilo dobijo čim prej od pojava znakov." Kako pa predčasno končati izolacijo?

M.R.
21.01.2022 09:48

V četrtek je bilo s PCR testi potrjenih 9858 novih okužb. Opravljenih je bilo 14.714 omenjenih testov, kar pomeni, delež pozitivnih je bil tako skoraj 67-odstoten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar

Robert Balen

Poleg tega je bilo opravljenih 90.859 hitrih antigenskih testov, poročajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V Sloveniji je po oceni NIJZ po zadnjih podatkih aktivnih 96.481 okužb (včeraj 90.710 okužb). 

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev znaša 4566 (včeraj 4290), sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih okužb pa znaša 8489 (včeraj 8068).

V četrtek je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 599 bolnikov s covidom-19, od tega jih je bilo 144 na oddelkih za intenzivno nego. Najmlajši na navadnih oddelkih je star 14 let, najmlajši na intenzivni negi pa je star 30 let, je na Twitterju sporočila vlada. Včeraj je zaradi covida-19 umrlo 12 ljudi.

Poziv k spoštovanju ukrepov

Govorka vlade za covid-19 Maja Bratuša je povedala, da morajo tisti, ki kažejo znake okužbe, hitri test pri njih pa je bil negativen, ostati doma. Pripada jim bolniški stalež. 

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pojasnila razliko med terminoma karantena in izolacija. V karanteni so tisti, pri katerih se kaže sum na okužbo, v izolaciji pa ljudje, pri katerih je bila okužba s koronavirusom potrjena. 

Dejala je, da je v obdobju, ko je med populacijo veliko število okuženih, potrebno storiti čim več za preprečevanje širjenja okužb. "Upoštevamo pravila glede nošenja mask, razkuževanja rok, zračenja, izogibanje stikom z drugimi osebami in zadrževanju v zaprtih prostorih. Tudi zunaj, ko ni mogoče vzdrževati razdalje 1,5 metra, uporabljamo masko," je dejala.

Pri starejših od 65 let in pri vseh, ki imajo pridružene bolezni, je tveganje za težji potek bolezni covid-19 večje. Logarjeva svetuje, da se ti bolniki ob morebitnem pozitivnem testu pogovorijo z osebnim zdravnikom o morebitnem zdravljenju z monoklonskimi protitelesi ali pa zdravilom molnupiravir. "Pomembno je, da enega ali drugega dobijo čim prej od pojava bolezenskih znakov. Vsekakor sta obe zdravili najbolj učinkoviti znotraj petih dni od začetka simptomov," je poudarila.

Bolezenski znaki pri različici omikron so nekoliko drugačni kot pri prejšnjih različicah. Značilen je zamašen nos in nahod, veliko ljudi poroča tudi o izrazitih bolečinah pri požiranju, manj pa je kašlja in težav s spodnjimi dihali. Povedala je, da so v zadnjem času obravnavali več oseb, ki so bile konec lanskega leta okužene z različico delta, zdaj pa so okužene tudi z različico omikron. 

"Vse, ki ste v zadnjih mesecih že preboleli okužbo, bi pozvala, da se zavedate, da je tudi pri vas povečana možnost okužbe z različico omikron, ki je v nasprotju s predhodnimi različicami," je opozorila Logarjeva.

Logarjeva je pojasnila, da je primerov hospitaliziranih bolnikov, ki sicer nimajo drugih pridruženih bolezni, so se pa okužili z različico omikron, zelo malo. Velika večina hospitaliziranih zaradi okužbe z omikronom ima tudi druge pridružene bolezni, je dejala. Več pa je primerov sicer zdravih ljudi, ki so hospitalizirani zaradi okužbe z različico delta. 

Izrazitejšo telesno vadbo v času izolacije Logarjeva odsvetuje tudi tistim, ki sicer ne kažejo nobenih simptomov. "Lahko pride do prizadetosti srčne mišice," je opozorila in jim svetovala počitek ter uživanje zadostnih količin tekočine.

Kako predčasno končati izolacijo?

Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana pa je dejal, da so osebe, ki so prebolele covid-19 ali pa so bile proti tej bolezni cepljene, manj varne pred omikronom, kot je bilo to v primeru prejšnjih različic. "Zato se zelo povečuje število izolacij in karanten, posledično hromijo tudi zdravstveni sistem, šolstvo, gospodarstvo," je dejal. 

Pri osebah brez simptomov začne izolacija teči od pozitivnega PCR testa, pri bolnikih, ki pa imajo izražene klinične znake, pa se upošteva prvi dan, ko so se pojavili simptomi. Sedmi dan po začetku izolacije je potrebno pri pooblaščenem izvajalcu opraviti hitri antigenski test. "V primeru, da je test negativen, se o tem obvesti izbranega zdravnika, da uredi bolniški stalež, če pa je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo, testiranje pa lahko ponovi že naslednji dan. Vse do 10. dneva, potem pa se izolacija prekine brez opravljanja testa," je razložil Tomažič.

Med osmim in enajstim dnem po potrjeni okužbi ljudje, ki so že sicer pravilno prekinili izolacijo, ne bodo imeli veljavne QR kode na potrdilu o prebolelosti, je še povedal Tomažič. Tisti, ki so cepljeni, bodo lahko v teh treh dneh uporabljali kodo, ki so jo pridobili ob prejemu cepiva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta