Lokalne volitve: Očitki? Škoda izgubljati energijo zanje

Rok Kajzer Rok Kajzer
20.11.2018 17:41

Večerove in Dnevnikove ankete so zaznale trende, druge kroge in kaj se bo na volitvah dogajalo. Spremembe v zadnjem tednu vzeti v zakup.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej PETELINŠEK

Predvolilne ankete, ki jih je za Večer in Dnevnik pred lokalnimi volitvami opravila agencija Ninamedia, so zaznale skoraj vse. "Dobili smo trende in kaj se bo na volitvah dogajalo," pravi Nikola Damjanić, svetovalec direktorja Ninamedie, hkrati pa opozarja, da je biti pri tako velikem številu kandidatov "v piko natančen zelo težko". Sploh v primeru Maribora, kjer je bilo kandidatov kar 18. Pri tolikšnem številu pričakovati izjemno natančnost je težko, dodaja: "Kar je pomembno, pa je to, da smo zaznali osnovne trende, smer in kdo bo šel v drugi krog."
Med našimi anketami je sicer izstopal Ptuj, kjer sta, glede na našo anketo, v nedeljo mesti zamenjala Nuška Gajšek in Štefan Čelan; anketa je kazala, da je v prednosti Čelan. "Upoštevati moramo časovni zamik. Ankete se opravljajo s časovnim zamikom, torej šest do deset dni pred dnevom volitev, v času, ko kampanja še traja. Marsikatera kampanja v finišu lahko prinese spremembe in to moramo vzeti v zakup," pojasnjuje. Podobno se je zgodilo tudi v Slovenj Gradcu, kjer se je kandidatoma Tilnu Kluglerju in Andreju Času obetala tesna bitka, a se je prvi nato precej oddaljil od tekmeca.

Očitajo tisti, ki so izgubili

Svetovalec direktorja Ninamedie odgovarja tudi na očitke tistih, ki so Večer celo obtoževali, da prireja ankete. Takšni očitki so, denimo, prihajali predvsem iz volilnega štaba Andreja Fištravca. "To očitajo tisti, ki so izgubili," je jasen Damjanić. Videli so, da ladja tone, dodaja, sam pa se s takimi očitki ne obremenjuje, saj so bile ankete opravljene po vseh strokovnih in drugih kriterijih v podjetju, ki se s tem ukvarja že 27 let. Dodaja, da je škoda energijo in čas izgubljati z ljudmi, ki ne poznajo načina dela, opravljanja raziskav in metodologij. "Našega dela ne razumejo. Večji problem pa je, da si kritiki ne znajo nastaviti ogledala," pojasnjuje in dodaja, da je pri lokalnih volitvah šlo za ankete, ne pa volilne napovedi.
Sicer pa se vse agencije za raziskavo javnega mnenja srečujejo z vse slabšo odzivnostjo med ljudmi. Še pred desetimi leti se je na telefonsko anketiranje odzvalo pet ljudi od desetih poklicanih, danes le še eden na deset; nič kaj drugače ni pri terenskih ali pisnih anketah. Spletne ankete, ki jih vključujejo v telefonske raziskave, imajo težave z reprezentativnostjo, saj jih del populacije bolj uporablja kot drugi - bolj odzivni so denimo volivci levih strank in mladi. Nobena anketa torej ni idealna.

Nikola Damjanić: "Kritiki si ne znajo nastaviti ogledala."

Ankete točne, Ptuj izjema

Ankete, ki jih je Ninamedia pripravila za Večer in Dnevnik, so torej zaznale tako trende, dva najboljša kandidata in tudi to, kdo bo moral v drugi krog. V Mariboru se je izjemno majhna prednost Franca Kanglerja na koncu spremenila v vodstvo Saše Arsenoviča, ki je volivce očitno prepričal v zadnjem tednu, saj je Ninamedia anketo opravila več kot teden dni pred volitvami (9. in 10. novembra). Ankete so sicer pravilno napovedale konec bitke že v prvem krogu v Ljubljani, Celju in Murski Soboti, v Velenju se je sicer nakazovala manjša možnost drugega kroga (Bojan Kontič je v anketi prejel 49,9 odstotka), a je bitko dosedanji velenjski župan končal že v nedeljo z zmago. Drugi krog so ankete zaznale v Slovenj Gradcu in na Ptuju, kar se je tudi zgodilo, a kot rečeno, na Ptuju z zamenjanim vrstnim redom in v Slovenj Gradcu z večjo razliko med kandidatoma, vse to pa gre pripisati predvsem zadnjemu tednu kampanje in dejstvu, da je bil v obeh občinah izrazito visok odstotek tistih, ki niso vedeli, koga bi volili, se niso mogli odločiti ali niso želeli povedati. Takih je bilo na Ptuju kar 36,2 odstotka, v Slovenj Gradcu pa 30,7 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta