"Mi z glasovanjem nismo kršili koalicijske pogodbe." Zakaj v NSi in DeSUS niso podprli ministra Dikaučiča?

Luka Mlakar
23.11.2021 12:18

Pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča so na glasovanju o interpelaciji včeraj podprli samo poslanci njegove SMC in največje vladne stranke SDS, ne pa tudi poslanci NSi in DeSUS. Kakšno popotnico to predstavlja za nadaljnje delo pravosodnega ministra?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je komentiral vzdržane glasove poslancev NSi na glasovanju o interpelaciji pravosodnega ministra.

Robert Balen

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je včeraj v državnem zboru uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložili LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci, vendar ga je podprlo manj poslancev kot šolsko ministrico Simono Kustec. Če je bil pri Kustečevi rezultat glasovanja o interpelaciji 42 za in 39 proti, je bil pri Dikaučiču rezultat 42 za in 28 proti. Da bi interpelacija uspela, bi moralo za glasovati vsaj 46 poslancev, vendar pa pri glasovanju o razrešitvi Dikaučiču ni mogoče spregledati, da ga kot vladnega ministra niso podprli niti v koalicijski NSi niti v DeSUS, ki večkrat glasuje z manjšinsko vladno koalicijo. Poslanci NSi Blaž Pavlin, Andrej Černigoj, Iva Dimic, Mihael Prevc in Tadeja Šuštar Zalar so se namreč pri glasovanju vzdržali. Za enako potezo sta se odločila poslanca DeSUS Branko Simonovič in Robert Polnar, medtem ko je njun poslanski kolega Ivan Hršak glasoval za razrešitev ministra.

Interpelacija pravosodnega ministra se je včeraj zjutraj začela v napol prazni parlamentarni dvorani. "Niti koalicija sama ne sedi v parlamentarnih klopeh, da bi branila oziroma zagovarjala ministra Dikaučiča. To po eni strani razumem kot svojevrstno tiho nezaupnico ministru," je dogajanje komentirala poslanka LMŠ Tina Heferle. Da ministra očitno ne podpirajo niti v koaliciji, je ugotavljala tudi nepovezana poslanka Janja Sluga: "Če minister sedi tam notri sam samcat, potem to pove tudi, kakšna je njihova podpora njemu". Da podpora NSi ministru ni samoumevna, so nekateri špekulirali že, ko so opazili, da so poslanci NSi prijavili le pet minut časa za predstavitev stališča poslanske skupine, v več kot deseturni razpravi pa sploh niso sodelovali.

Horvat: Minister ni brez greha, tako kot tudi jaz nisem brez greha

Čeprav je poslanka NSi Tadeja Šuštar Zalar napovedala, da interpelacije ne bodo podprli, "ker minister ni politično odgovoren za očitke v interpelaciji", so se na poslanci NSi kasneje na glasovanju vzdržali. "Glasovanje je takšno, kot je bilo. To je bila odločitev poslanske skupine, in to je vse, kar lahko rečem," je danes pojasnil vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Na vprašanje, zakaj so prijavili samo pet minut razprave in ali so jih zmotile druge okoliščine, povezane z Dikaučičem, denimo dejstvo, da se je minister za pravosodje znašel v sodni preiskavi, je Horvat odgovoril, da interpelacijo razume kot eno od legitimnih orodij opozicije, da nadzira vlado. "Ko gre za to, zakaj smo se odločili, da smo prijavili samo stališče poslanske skupine, pa vam povem direktno, da smo se tako odločili izključno zato, ker je nivo razprave v parlamentu tako nizek, da karkoli rečeš, karkoli, dobiš dejansko potem s strani strank KUL ene takšne opazke. Dejansko smo izključno iz teh razlogov onemogočili, da bi se opozicija KUL odzivala tudi na naše razprave in na ta način prispevala k slabemu stanju v naši družbi, ker ljudje tega enostavno ne morejo več gledati," je pojasnil vodja poslancev NSi.

Minister Dikaučič ni brez greha, tako kot jaz nisem brez greha, je poudaril poslanec NSi Jožef Horvat.

Robert Balen

Na vprašanje, kako komentira to, da vladne stranke običajno glasujejo proti interpelaciji vladnega ministra in da vzdržan glas v tem primeru lahko pomeni določene zadržke, pa je Horvat odgovoril, da je javno že komuniciral, "da minister ni brez greha, tako kot tudi jaz nisem brez greha". "Mi z glasovanjem oziroma s tem, da smo bili vzdržani, nismo kršili koalicijske pogodbe. Minister ostaja in ima vse možnosti, da do konca mandata naredi še veliko dobrega, da bo na koncu lahko dobil solidno oceno," je dodal Horvat. Na vprašanje, ali to pomeni, da ministru še niso odrekli svoje podpore, pa je odgovoril, da je to stvar interpretacije. "Sami veste, da na glasovanju šteje le 46 glasov ali več za interpelacijo. Vse drugo so različne interpretacije, to dopuščamo domišljiji posameznega državljana, ukvarjamo pa se rajši s proračunom, ki je hvala bogu pod streho, s ključnimi projekti, ki so pred to državo in s tem, kaj bomo danes slišali in povedali v Pomurju," je v luči današnjega vladnega obiska v omenjeni regiji poudaril vodja poslancev NSi.

Simonovič: Tudi če bi glasoval za, to še vedno ne bi bilo dovolj

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je medtem dejal, da je bilo stališče njihove poslanske skupine glede Dikaučiča jasno in glasno. "Seveda nikoli ni bilo niti razmišljanja, saj sem že napovedoval, da se zna zgoditi, da interpelacija tudi uspe. Vendar pa ko vidim, da predlagateljev interpelacije ni zadosti in ko razprava teče na tako nizkem nivoju z žalitvami in diskreditacijami, tudi moj glas, če bi bil za interpelacijo, še vedno ne bi bil dovolj," je poudaril Simonovič. V levi opoziciji včeraj namreč niso glasovali v polni zasedbi. Ker sta bila pozitivna na covid-19, sta manjkala poslanca Levice Violeta Tomić in Željko Cigler. Tudi če bi Polnar in Simonovič glasovala za interpelacijo, bi Dikaučič ostal pravosodni minister.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič (desno) je dejal, da tudi njegov glas za interpelacijo ne bi prispeval k padcu ministra Dikaučiča.

Žiga Živulovič Jr.

Na vprašanje, ali so na njegovo odločitev pri glasovanju vplivale tudi Dikaučičeve afere, o katerih so pisali mediji, je Simonovič odgovoril, da je to pustilo določene pomisleke in dvome. Ob tem je dodal, da je lahko rezultat glasovanja za Dikaučiča dober znak za razmislek. "Če si minister, odgovarjaš za svoje področje in te odločitve morajo biti strokovno utemeljene. Če seveda ne moreš uspeti s svojimi prepričanji, je tukaj še vedno možnost odstopa. To bi razumel kot normalno demokratično pot," je dodal Simonovič.

Analitika: Odločitev NSi za ministra in vlado ne pomeni nič

Nekdanji predsednik državnega zbora iz vrst Zaresa Pavel Gantar je dejal, da je odsotnost poslancev koalicije z izjemo SMC pokazala na to, da v SDS in NSi nimajo kakšnega posebno dobrega mnenja o ministru Dikaučiču: "Vedo, da je to neka figura, ki je na položaju zato, ker nekdo mora biti. Daleč od tega, da bi bil Dikaučič kakšen pomemben člen v tej vladi. Dobrega mnenja o njem nimajo, si pa ne morejo privoščiti, da bi jim ga zamenjala opozicija." Čeprav se zdi, da je koalicija strnila svoje vrste in da ima večino, se sicer še vedno pojavlja vprašanje, ali bi lahko namesto Dikaučiča, če bi ta padel, sploh imenovali novega ministra za pravosodje, je ocenil Gantar. Ko gre za poslance NSi, pa je nekdanji predsednik državnega zbora menil, da so se ti vzdržali pri glasovanju, da bi rešili svoj obraz: "Če bi glasovali za razrešitev, bi minister padel. Iz tega vidika je ta poteza kvečjemu neka hipokrizija oziroma sprenevedanje za utrjevanje znotrajstrankarske identete, za ministra in za vlado pa to ne pomeni nič." Za vlado je po njegovih besedah najbolj pomembno to, da minister ni padel in da ga v levi opoziciji niso zrušili, saj bi v nasprotnem primeru morali iskati njegovega naslednika. "Je pa minister Dikaučič kot oseba oziroma kot politik precej minoren in pod vsemi standardi, ki so kadarkoli veljali za kakšne ministre," je ocenil Gantar.

"Če si pri interpelaciji vzdržan, to pomeni, da si na nek način proti interpelaciji. Vrednost tega vzdržanja je bolj simbolna, je pa res, da ministra niso eksplicitno podprli, kar je bila najbrž neka pričakovana odločitev glede na težo očitkov, ki so bili vendarle podani pri tej interpelaciji," pa je potezo poslancev NSi komentiral politolog in predavatelj na ljubljanski FDV Miro Haček. Na vprašanje, kakšna popotnica je to za nadaljnje delo Dikaučiča, je Haček odgovoril, da za ministra to ne pomeni nič posebnega: "Roko na srce, ta minister že do zdaj pravzaprav nima nekih posebnih dosežkov oziroma se ne more z njimi pohvaliti, glede na dosedaj pokazano, pa do konca mandata ne pričakujem česa hujšega, tako da bo ta resor najbrž moral počakati na kakšne bolj svetle čase v prihodnosti. Tu bi se že skoraj strinjal s tistimi, ki so rekli, da nekateri že v osnovi ne bi smeli postati ministri." Na vprašanje, ali bi lahko uspela katera od dveh interpelacij, ki so jih v delu opozicije vložili proti notranjemu ministru Alešu Hojsu in okoljskemu ministru Andreju Vizjaku, pa je Haček odgovoril, da ima po njegovi oceni možnosti za uspeh zgolj interpelacija zoper ministra Vizjaka, če bo NSi držala besedo in ministra ne bo podprla. "To sicer lahko pomeni tudi, da bodo spet vzdržali in da bo minister preživel interpelacijo," je dodal Haček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.