Najbogatejši Slovenci: Med novinci najvišje Rastoder, skupaj so vredni 5,7 milijarde evrov

Srečko Klapš Srečko Klapš
15.11.2018 16:14

Stoterica najbogatejših povečala premoženje za desetino, na prvem mestu že peto leto vztrajata Iza in Samo Login. Igor Akrapovič je na sedmem mestu, med novinci pa je najvišje Izet Rastoder.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Skupno premoženje sto najbogatejših Slovencev se je po ocenah revije Manager v letu dni zvišalo za okroglih deset odstotkov in doseglo novo najvišjo mejo pri 5,7 milijarde evrih. Za slabe štiri milijone evrov več, 24,2 milijona evrov, pa je bilo letos treba imeti za uvrstitev na lestvico. Vita Cajnko Javornik, odgovorna urednica revije Manager, pojasnjuje, da je na letošnji lestvici pet novincev in pet ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. "Premoženje, ki ga vrednotimo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, v premoženju 100 najbogatejših Slovencev narašča delež prejetih kupnin, saj letos te predstavljajo že približno četrtino."
Na vrhu ni presenečenj, saj sta že peto leto zapored najbogatejša Slovenca Iza in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2016 za milijardo dolarjev prodali kitajskemu holdingu United Luck Group. Zakonca Login sta objavila, da sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. "Našli smo prvi projekt te fundacije, in sicer so prek novoustanovljenega ciprskega podjetja podprli projekt modne oblikovalke Mateje Benedetti z luksuznimi oblačili iz ekoloških materialov," je povedala Vita Cajnko Javornik.

Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta