Nika Kovač s pravnimi postopki nad Janeza Janšo in poslance SDS: Tragedijo na Krasu izkoriščajo za nabiranje političnih točk

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.07.2022 13:08

V Inštitutu 8. marec ostro zavračajo očitke, da so zaradi referenduma o vodah sokrivi za razmere na Krasu, kjer že več dni divjajo hudi požari. Na to v objavah na Twitterju namigujejo vidni člani SDS na čelu z Janezom Janšo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Kovač je ocenila, da so poslanci SDS namerno širili laži.
Luka Mlakar

"Ko misliš, da ne more iti nižje, se spustijo še nižje. Mi smo šokirani, žalostni in jezni predvsem zaradi stiske ljudi, ki jo doživljajo trenutno na Krasu in v okolici," je povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je očitke o soodgovornosti inštituta za požare na Krasu in pomanjkanje vode na Obali v povezavi z lanskim referendumom o zakonu o vodah označila za zavajanja in laži. "Ne znam vam povedati, kako grozen občutek je, ko te nekdo dva dni obdolžuje za nekaj, za kar absolutno nisi odgovoren, in nate vali krivdo za to, da so ljudje v stiski," je poudarila Kovač in dodala, da so mehanizmi, ki se jih poslužujejo nekateri poslanci in člani SDS, "prozorni".

V največji opozicijski stranki prst usmerili v Inštitut 8. marec

Poslanec SDS Andrej Hoivik je namreč včeraj na Twitterju zapisal, da bi na Krasu oziroma na priobalnem zemljišču dokaj hitro zgradili enostavne objekte, kot so tudi rezervoarji za vodo, če bi danes veljala novela zakona o vodah, ki so jo v mandatu prejšnje vlade Janeza Janše pripravili na okoljskem ministrstvu, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak. Novela zakona o vodah je bila po Hoivikovih besedah "s strani Inštituta 8. marec in druge 'civilne družbe' zmanipulirana v mainstream medijih", nato pa je lani poleti padla na referendumu.

Hoivikovo objavo je na Twitterju nato delil tudi Janša, ki je zapisal, da gre za "zaslugo škodljivcev z Metelkove 6 in mainstream medijev". Do Inštituta 8. marec je bila na prej omenjenem družbenem omrežju kritična tudi nekdanja poslanka in vidna članica SDS Mojca Škrinjar: "Vaša prizadevanja za referendum o vodi imajo danes rezultate. Še posebej vidne na Primorskem. Tudi z drugimi vašimi prizadevanji ni nič drugače."

Novinar in publicist Vinko Vasle pa je ocenil, da bi si aktivisti in aktivistke Inštituta 8. marec zaslužili kazenski pregon. "8. marec bi bilo treba kazensko preganjati, ker so z lažmi napadali zakon o vodah in tako danes Obala nima vode, Ljubljana pa ob vsaki nevihti plava," je na Twitterju zapisal Vasle. Zapise o domnevni soodgovornosti Inštituta 8. marec in Nike Kovač za razmere na Krasu je na Twitterju mogoče zaslediti tudi v objavah številnih lažnih profilov.

Nika Kovač: Poslanci SDS so namerno širili laži

Kovač opozarja, da desna opozicija oziroma SDS tragedijo s požari na Krasu izkorišča za nabiranje političnih točk z očitki, da so nevladne organizacije skupaj s civilno družbo odgovorne za požare in pomanjkanje vode na območjih, kjer trenutno divja ogenj. "Vsako laganje in natolcevanje o tem, da je referendum o zakonu o vodah v kakršnikoli obliki omejil dostop do pitne vode ali gradnje objektov za zagotavljanje slednje, je ne le neresnično, ampak absurdno," je v pisni izjavi poudaril okoljski pravnik Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC).

Kovač je ob tem napovedala, da bodo v Inštitutu 8. marec proti poslancem največje opozicijske stranke sprožili ustrezne pravne postopke: "Povezali smo se s Pravno mrežo za varstvo demokracije, poklicali smo tudi več odvetniških pisarn. Sprožili in peljali bomo pravne postopke proti poslancem SDS, ki so namerno širili laži in podali hude očitke." V inštitutu bodo pristojnim organom in predstavnikom političnih strank poslali tudi poziv, da odgovorijo na obtožbe, ki letijo na njihov račun, ter jih zavrnejo. "Na to se morajo odzvati vsi," je dejala Kovač in opozorila, da tabela, ki jo je v zgornjem tvitu delil Hoivik, sploh ni bila del novele zakona o vodah, ki jo je julija lani na referendumu zavrnilo skoraj 87 odstotkov volivcev.

Spomnimo, da so v Inštitutu 8. marec v začetku letošnjega leta zaradi zlonamernih podtikanj in lažnih obtožb že pravno ukrepali proti vidnim članicam SDS. Zaradi obtožb o vpletenosti v pošiljanje grozilnih pisem, ki so jih prejeli nekateri poslanci nekdanje Janševe vladajoče koalicije, so v inštitutu takrat vložili predlog za začasno odredbo proti prej omenjeni Mojci Škrinjar, poslanki SDS Alenki Jeraj in državni sekretarki v kabinetu predsednika vlade Jelki Godec, ki je danes vodja poslancev SDS. "Ti postopki še potekajo, predvsem pa se nam zdi pomembno takoj odzvati, ko se pojavljajo laži. Temu je preprosto treba reči dovolj," je dodala Kovač. S prošnjo za komentar dogajanja smo se obrnili tudi na SDS. V stranki so nam odgovorili, da naših vprašanj ne komentirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta