Nosilka liste Levice za evropske volitve Nataša Sukič, med kandidati tudi Svetlana Slapšak in Zdenka Badovinac

L. M.
23.04.2024 14:46

Levico bo na evropske volitve kot vodilna kandidatka popeljala poslanka Nataša Sukič, minister za delo Luka Mesec pa bo kandidiral na zadnjem mestu na listi. Kdo so preostali kandidati Levice za evropske stolčke?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Levica na evropskih volitvah cilja na osvojitev vsaj enega mandata.
Jure Klobčar

V Levici so danes uradno predstavili kandidatno listo za evropske volitve, ki jo je potrdil svet stranke. Nosilka liste bo poslanka državnega zbora Nataša Sukič, na drugem mestu bo državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, tretja bo diplomantka mednarodnih odnosov Katja Sluga, četrti pa bivši predsednik Bošnjaške kulturne zveze Slovenije Fahir Gutić. Na petem mestu bo kandidirala nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, na šestem mestu državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, na sedmem sociologinja, pisateljica in kolumnistka Svetlana Slapšak, na osmem mlada aktivistka Tarra Stermšek Kristan, na devetem pa minister za delo in nekdanji dolgoletni koordinator stranke Luka Mesec.

"Naša lista je izjemno pestra in pokriva vsa tista področja, s katerimi se v Levici najbolj želimo ukvarjati. To so področja dela, socialnih pravic, kulture in kulturnih pravic, vključenosti, stanovanj in dolgotrajne oskrbe. Gre za kandidate, ki s svojo integriteto, dolgoletnim delom in aktivizmom zastopajo naše vrednote oziroma tiste vrednote, ki jih želi Levica zastopati v Evropi. To so tovarištvo, solidarnost, vključenost, predvsem pa dostojno življenje za vse. Verjamemo, da imamo izjemno močno listo, ki jo bodo prepoznali tudi ljudje in da bomo tudi s kampanjo pokazali, da je Levica nujno potrebna ne le v slovenskem družbenem prostoru, ampak tudi v Evropi. Brez Levice v slovenski in v evropski politiki ne moremo imeti socialno naravnane politike," je dejala koordinatorica stranke Asta Vrečko. Na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 Levica ni dobila svojega evroposlanca.

Mesec: To je riziko, ki ga je stranka pripravljena sprejeti

Sukič je poudarila, da stranka na evropskih volitvah cilja na osvojitev vsaj enega mandata v Evropskem parlamentu. "Sama se bom močno angažirala predvsem pri tistih temah, ki nas zaradi kriz, ki so se zvrstile v zadnjih letih, še posebej močno skrbijo. Govorim o draginji, skokoviti rasti življenjskih stroškov in o tem, da smo Evropejke in Evropejci tako kot državljanke in državljani Slovenije zaradi tega vse bolj izpostavljeni tveganju revščine in socialne izključenosti. Če bom izvoljena v Evropski parlament, bom še naprej odločen glas progresivne in napredne civilne družbe, ki si prizadeva za socialno pravičnost, za pravičen zeleni prehod, za človekove pravice in za mir," je zatrdila Sukič in dodala, da si bo prizadevala tudi za mirovniško politiko in pravičen zeleni ekološki obrat. Mesec je ob tem poudaril, da je glas za Levico na evropskih volitvah glas za to, da se v Evropi vzpostavi večja gotovost.

Mesec bo za evropskega poslanca kandidiral na zadnjem mestu na listi.
Jure Klobčar

"Gotovost pomeni, da te ne skrbi za streho nad glavo, gotovost pomeni, da te ne skrbi, kako boš plačal položnice, gotovost pomeni, da te ne skrbi, v kakšnem svetu bodo zaradi podnebnih sprememb živeli naši zanamci, in gotovost pomeni, da nas ne skrbi, da se bo Evropa zapletla v vojne, ki se kuhajo po svetu. Glas za Levico je zato glas za mir, solidarnost, naravo in glas za to, da se Evropa postavi na svoje noge in je neodvisna," je povedal Mesec in dodal, da bo Levici na evropskih volitvah pomagal kot podporni kandidat. V primeru, da bo izvoljen v Bruselj, se bo sicer moral posloviti s položaja ministra za delo. "To je riziko, ki ga je stranka pripravljena sprejeti. Trenutno vodim zahteven resor dela, ki ima pred seboj med drugim pokojninsko reformo. Moja prioriteta je zaključiti delo tam, predvsem iz tega razloga pa nisem nikjer drugje kot na zadnjem mestu na listi," je dodal Mesec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta