Odstranjevanje ograje: Poklukar napovedal izredno notranjo revizijo spornega posla

L. M., STA
09.03.2023 11:17

Sedem milijonov evrov vreden posel odstranjevanja ograje na slovensko-hrvaški meji bo pod drobnogled vzela notranjerevizijska stroka. Če se bodo sumi nepravilnosti potrdili, bomo ukrepali, pravi notranji minister Poklukar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Poklukar je dejal, da bo že danes odredil izredno notranjo revizijo spornega posla.
Luka Dakskobler/BOBO

Notranji minister Boštjan Poklukar je na današnji nujni seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki so jo zaradi suma korupcije pri javnem naročilu za odstranitev ograje s slovensko-hrvaške meje zahtevali v NSi, napovedal, da bo že danes odredil izredno notranjo revizijo celotnega projekta. Ministrstvo za notranje zadeve je javno naročilo za odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško objavilo novembra lani. Za posel, vreden sedem milijonov evrov, je izmed štirih ponudnikov izbralo podjetje Minis, ki je ograjo tudi postavljalo, čeprav je ta družba pojavila trikrat dražjo storitev od najcenejšega ponudnika.

Poklukar: V kolikor se nam to potrdi, bomo ukrepali

V NSi opozarjajo na sum netransparentnosti in resnih korupcijskih tveganj pri izbiri ponudnika. Med drugim ocenjujejo, da so bila v postopku izbire med drugim kršena načela transparentnosti in zagotavljanja konkurenčnosti vseh ponudnikov. Z ministrstva za notranje zadeve so po zahtevi za sklic nujne seje sporočili, da je bila izbira ponudnika transparetna in skladna z zakonodajo, ob tem pa so dodali, da je bil Minis za posel izbran po merilu ekonomsko najbolj ugodne ponudbe oziroma na podlagi cene. A kot je danes dejal Poklukar, bo celoten projekt zdaj pregledala notranjerevizijska stroka, ki bo ugotavljala, ali je bilo naročilo vodeno in izvajano pravilno, ali obstaja dvom v zakonitost in transparentnost postopka ter ali je prišlo do zlorabe notranjih informacij. 

"V kolikor se nam to potrdi, bomo seveda ukrepali," je dejal minister. Poslanec NSi Janez Žakelj je med drugim izpostavil, da notranje ministrstvo v razpisni dokumentaciji ni objavilo poteka trase, kjer je postavljena ograja, zato so bili preostali ponudniki v neenakopravnem položaju, saj niso mogli pripraviti enako kakovostne ponudbe kot Minis. Ob tem je Žakelj spomnil, da je policija seznam parcel javno objavila 27 dni po tistem, ko je bilo javno naročilo že oddano Minisu.

NSi opozarja na resne sume koruptivnosti posla

Žakelj je dodal, da je Minis posel za postavitev tehničnih ovir leta 2015 dobil brez javnega razpisa in brez potrebnih referenc. Te očitke je zavrnila pravna zastopnica Minisa Nina Bojović, ki je dejala, da Minis ni bil edino podjetje, ki je poznalo traso ograje. Eno od podjetji, ki se je prijavilo na razpis, je leta 2020 dobilo posel za vzdrževanje ograje, je dodala Bojović. Minis se po njenih besedah zlorablja za politično obračunavanje, ki so ga sprožila konkurenčna podjetja, ki po njenih navedbah "financirajo ene izmed strank, ki so danes v državnem zboru". Kot je poudarila Bojović, gre pri tem za gospodarski kriminal. Člani komisije so jo vprašali, zakaj podjetje konkretnih očitkov oziroma sumov ni prijavilo pristojnim organom. Zastopnica podjetja je odgovorila, da so te sume že naznanili organom pregona, zaradi poteka preiskovalnih dejanj pa konkretnih informacij ni razkrila.

V NSi opozarjajo, da se je postavitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško začelo leta 2015, postopek izbire izvajalca pa je že takrat sprožil odmevno afero zaradi netransparentnosti izbora in potencialnih korupcijskih tveganj. Tudi pri postopku oddaje javnega naročila za odstranitev ograje so se po njihovih navedbah pojavili jasni znaki netransparentnosti in delovanja v nasprotju s temeljnimi načeli zakona o javnem naročanju. V NSi so zato predlagali, da komisija za nadzor javnih financ k ukrepanju pozove računsko sodišče in protikorupcijsko komisijo (KPK), a omenjeni sklepi niso bili sprejeti. Je pa komisija sprejela sklep, ki so ga predlagali v koaliciji, in z njim pozvala notranje ministrstvo, naj opravi notranjo revizijo prej omenjenega posla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta