Orban maha drugemu tiru v slovo

Uroš Esih Uroš Esih
20.11.2018 18:30

S tem ko se Madžarska sama formalno umika iz projekta drugi tir Divača- Koper, se je odprla nova koalicijska fronta, kjer Miro Cerar in Karl Erjavec napadata Alenko Bratušek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub temu da se je Orban projektu odpovedal, sta danes ministra v Ljubljani spet odpirala vrata.
Robert Balen

Da je projekt gradnje drugega železniškega tira Divača-Koper bistveno več kot zgolj običajen infrastrukturni projekt z evropsko dimenzijo, je pokazalo dogajanje zadnjih dni. "Madžarsko bolj kot projekt Divača-Koper zanima slovensko morje, okno v svet," se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek odzvala na napoved madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, da načrt madžarskega sodelovanja pri gradnji drugega tira in pri razvoju koprskega pristanišča ne bo uresničen. Še več, na konferenci madžarske diaspore konec prejšnjega tedna je Orban povedal, da so Madžari že začeli pogovore s pristaniščem v Trstu. Madžari se želijo s tržaškim pristaniščem dogovoriti o dostopu do infrastrukture in o investicijskih priložnostih za madžarska podjetja.

Orbanov umik iz zanj ugodnega dogovora

Orban je bil torej tisti, ki je formalno naredil križ čez sodelovanje Madžarske pri drugem tiru, še preden je vlada Marjana Šarca odločila o nadaljevanju pogovorov z Madžarsko o njenem 200 milijonov evrov težkem kapitalskem vložku v investicijsko podjetje 2TDK. A že dlje časa je znano, da nad sodelovanjem Madžarov pri drugem tiru ni bila navdušena Bratuškova, ki namerava vladi predlagati, naj Slovenija drugi tir zgradi sama, brez Madžarske. V odzivu na Orbanov umik je povedala, da že kakšen mesec ve, da bi bil projekt brez sodelovanja Madžarske cenejši, ne ve pa še, za koliko.

​Cerar z Erjavcem brani Orbana

Orbanova odločitev, sploh pa retorika vladne kolegice sta močno vznejevoljili bivšega predsednika vlade Mira Cerarja, ki si je dolga leta prizadeval, da bi zasadil prvo lopato v okoli milijardo evrov vrednem infrastrukturnem projektu. "Zame je to zelo velik poraz Slovenije," je Bratuškovo kritiziral Cerar in dodal, da se Sloveniji ne piše dobro, če bo tako ravnala s strateškimi partnerji. "Kljub velikemu trudu v času njegovega vodenja vlade, da bi z Madžarsko vzpostavili strateško partnerstvo zaradi te pomembne transportne poti, so namreč zdaj očitno zapravili to enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov," je odločno dejal.
Bratuškovi očital "popolnoma neprimerne in politično nezrele izjave o tem, kako bomo mi zdaj diktirali Madžarom, pod kakšnimi pogoji bodo sodelovali z nami", kar da pomeni popolno nerazumevanje sodelovanja med državami na visoki politični ravni. Na Cerarjevo stran se je postavil večni ministrski kolega Karl Erjavec: "Če pogledamo, s kakšno težavo zapiramo rebalans za leto 2019, je vsak denar, ki pride v državo, dobrodošel."

Načrt za 200 milijonov evrov

A kot je dejala Bratuškova v nedavnem intervjuju za Večer, ima rešitev za izpad 200 milijonov evrov madžarskega kapitalskega vložka. Stranka Alenke Bratušek je namreč v zvezi s proračunom dala na mizo predlog, da bi dela kupnine od NLB ne porabili za odplačilo dolgov, ampak bi ostal doma za namen dokapitalizacije podjetja 2TDK. Na ta način bi bilo lažje iz omejenih proračunskih sredstev nadomestiti madžarski izpad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta