Po mnenju velike večine se razmere glede koronavirusa izboljšujejo, japonsko zdravilo favipiravir že v Sloveniji

M.R., A.L., STA
16.04.2020 08:35

Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji v sredo potrjenih 21 novih okužb, skupno od začetka epidemije 1269. Umrlih včeraj ni bilo, v bolnišnicah pa je bilo 99 bolnikov, od tega 31 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 9 bolnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

21.20

Še ta mesec mora biti jasno, da se ceni požrtvovalnost

"Delavke in delavci so ogorčeni, razočarani in na robu moči. Nedopustno je, da se od njih pričakuje, da delajo vse, kar je v njihovi moči in še čez, da se zameji epidemija koronavirusa, na njihove pravice pa nato pozabi," je dejala Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Na republiškem odboru so sprejeli sklep, ki zahteva, da delodajalci v javnem sektorju zdravstva in socialnega varstva nemudoma izplačajo dodatke, do katerih so po kolektivni pogodbi za javni sektor upravičeni delavci in delavke zaradi dela v rizičnih razmerah zaradi epidemije koronavirusa. Več -> TUKAJ.
21.00

Gospodarstvo in koronavirus: Z več kisika bo vsem lažje

Predstavniki šestih institucij gospodarskega kroga so si enotni: čim preprostejše ukrepe za izboljšanje pogojev za likvidnostno podporo gospodarstvu potrebujemo v najkrajšem možnem času. Več -> TUKAJ.
20.30

Življenje naših zdravnikov in medicinskih sester v koronačasu: Ne "odštempljaš" se in ne greš domov

Kako živijo zdravniki in medicinske sestre, ki so se zaradi skrbi za domače v času epidemije odločili za selitev v mladinski hotel? Večina domačih ni videla že tri tedne in delo se zanje pravzaprav ne konča. Več -> TUKAJ.
18.55

Država Pečečniku plačala 916.000 evrov

"Država je za najem letala, ki je v Slovenijo pripeljalo 24 ton, plačala 179.000 evrov. Pečečniku pa je za 20 ton plačala kar 916.000 evrov. V obeh primerih gre za potniški Airbus (prvi A320, drugi A330)," je preko Twitterja sporočila novinarka Nika Kunaver.
{twitter}https://twitter.com/NikaKunaver/status/1250823175228792833{/twitter}
17.35

Huawei Technologies bodo Sloveniji podarili skupno 30.000 zaščitnih mask

Družba Huawei Technologies se je pridružila podjetjem, ki so priskočila na pomoč državi v boju proti epidemije virusa SARS-CoV-2. Sloveniji bodo podarili skupno 30.000 zaščitnih mask, od tega 20.000 medicinskih mask in 10.000 mask N95, ki jih zdravstveno osebje najbolj potrebuje. Prva pošiljka mask je danes že prispela v centralno skladišče civilne zaščite v Rojah, druga pošiljka pa bi tja prispela v naslednjih dneh.

Huawei

V SD za nujno sejo odbora za zdravstvo o neustrezni kakovosti medicinske zaščitne opreme

V SD zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme za obvladovanje epidemije covida-19 in načinov njene nabave. Namesto obtoževanja za nazaj, kdo vse je ali ni ustrezno ukrepal, bi bilo od vlade odgovorneje, da energijo usmeri v preprečevanje škodljivih praks pri nabavi ter posredniških nabav, menijo.
Kot so v zahtevi predsedniku parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki ga vodi njihov poslanec Franc Trček, zapisali v poslanski skupini SD, je Slovenija tako kot številne razvite države pandemijo covida-19 pričakala neustrezno pripravljena in tudi brez lastne organizirane proizvodnje zaščitne opreme, zaradi česar je ta oprema postala zelo iskana strateška dobrina. Cena narašča, postaja pa tudi tarča potencialno goljufivih posrednikov.
16.50

V soboškem domu starejših nasprotujejo vrnitvi okužene stanovalke iz bolnišnice

V soboški enoti doma starejših Rakičan nasprotujejo vrnitvi stanovalke, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom. Z mariborskega univerzitetnega kliničnega centra so jih namreč obvestili, da jo bodo v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto. Zaplet bodo z vsemi pristojnimi poskušali rešiti v petek.
Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi okužene stanovalke, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Po tesnem druženju ob meji: Pahor se kesa in občuduje vse, ki se držijo pravil, obrambno ministrstvo ima svojo teorijo

Včeraj posnete fotografije predstavnikov oblasti ob južni meji, ki med seboj ne ohranjajo distance in ne uporabljajo zaščitne opreme, so dodobra razburile Slovence. Pahor se za takšno obnašanje kesa, na ministrstvu za obrambo pa sporočajo, da so "bila upoštevana navodila o uporabi zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom". Več -> TUKAJ.

Robert Balen

Ministrstvo srednjim šolam poslalo nov koledar s spremenjenimi datumi izvedbe mature

Ministrstvo za izobraževanje je srednjim šolam danes poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Kot je predlagal zavod za šolstvo, je koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Več -> TUKAJ.
16.25

Raziskava Valicona: Po mnenju velike večine se razmere glede koronavirusa izboljšujejo

Slovenci so precej optimistični glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19. Kot je razvidno iz zadnjih podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon, namreč 94 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se razmere izboljšujejo. Šest odstotkov sodelujočih pa je prepričanih, da gredo stvari na slabše.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Število okužb še naprej najbolj narašča v Ljutomeru

Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v sredo potrdili v 148 slovenskih občinah, toliko kot dan prej, po dva ali več primerov pa v 105 občinah. Znova so največji skok števila okužb, kar za devet, zabeležili v Ljutomeru, kjer je žarišče v domu upokojencev. Tudi v Ljubljani, kjer je največ potrjenih okužb v državi, število vztrajno raste.
15.40

SNS z vrsto pobud za drugi protikoronski sveženj

Opozicijska stranka SNS je vladi poslala vrsto pobud, vezanih na drugi sveženj protikoronskih ukrepov. Zavzeli so se za spodbujanje investicij, razvoj naprednih industrij, enostavni dostop podjetij do državne pomoči ter plačni dodatek za vse delavce v zdravstvu, tudi tiste na manj neposredno covidu-19 izpostavljenih delovnih mestih.
V SNS vlado pozivajo, naj v drugem protikoronskem paketu v poglavju o naložbah pokaže "idejnost, inovativnost in drznost slovenskega gospodarstva, države in podjetij". K naložbam je potrebno, kot so izpostavili, pritegniti tako zasebni kapital domačih in tujih investitorjev kot tudi sredstva države.
15.35

Komisija za medicinsko etiko obravnava vlogo za izvedbo širšega testiranja prebivalstva

Komisija RS za medicinsko etiko je prejela vlogo za izdajo soglasja k izvedbi širšega testiranja prebivalstva, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je za STA povedal predsednik komisije Božidar Voljč. Zadeva po njegovih besedah etično ni sporna, zato bo morda že v petek znano, ali bo komisija soglasje izdala.
"Če je vloga popolna, da niso potrebne nobene dopolnitve, bomo lahko dali soglasje, ker zadeva etično ni kakorkoli sporna," je danes dejal Voljč. Ob tem je izpostavil vprašanje, "ali bodo z ljudmi, ki bodo vključeni v raziskavo, ravnali po vseh etičnih načelih, ki so za to natančno določena".
15.30

Sindikat zdravstva in socialnega varstva poziva k izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so znova opozorili, da mnoge bolnišnice, zdravstveni in socialnovarstveni zavodi zaposlenim niso izplačali dodatka za delo ob epidemiji. Zato zahtevajo, da zaposlenim izplačajo dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi, najbolj obremenjenim pa še dodatek po protikoronskem zakonu.
Tako zahtevajo, da se vsem zaposlenim izplača dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor, to je v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca, je poudarila predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič.
15.15

Japonsko zdravilo favipiravir že v Sloveniji

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, bodo zdaj lahko uporabili tudi v Sloveniji. V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani so ga prevzeli ta teden, prvič ga bodo uporabili v kratkem.
Zdravilo favipiravir je sicer registrirano in na voljo samo na Japonskem, dežela vzhajajočega sonca pa ga je poslala tudi Sloveniji.
Po prvi klinični raziskavi, ki je potekala na Kitajskem, favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak, so rezultati pokazali, da se pri teh pacientih skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih.
13.00

V nekaj dneh odprti tudi frizerski saloni?

Uradni vladni govorec Jelko Kacin ke danes pojasnil, da ministrsko ekipo na današnji seji verjetno čaka dolg dnevni red, pri čemer bi lahko razpravljala tudi o konkretnih ukrepih glede odpiranja storitvenih dejavnosti. Vladne odločitve bo v petek javnosti predvidoma predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
Glede na njegove dosedanje napovedi bodo med ponudniki storitev, za katere bodo omejitve odpravljene najprej, vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenimi materiali.

Jelko Kacin
Robert Balen

Na Brniku nova pošiljka zaščitne opreme iz "dežele pand"

Danes dopoldne je na brniškem letališču pristalo letalo, ki je prispelo iz Kitajske, v njem pa je bila nova pošiljka zaščitne opreme. Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na Twitterju zapisal, da je letalo prispelo iz dežele pand. "Pozdrav v Chengdu, večmilijonsko ‘mestece‘, pobrateno z Ljubljano," je dodal. Na letališču je bil tudi naš fotoreporter Robert Balen. Oglejte si fotogalerijo -> TUKAJ.
11.35

Včeraj brez smrtnih žrtev

Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji v sredo potrjenih 21 novih okužb, skupno od začetka epidemije 1269. Včeraj je bilo opravljenih 1023 testov. Smrtnih žrtev včeraj ni bilo, v bolnišnicah pa je bilo 99 bolnikov, od tega 31 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 9 bolnikov, je zapisala vlada na svoji spletni strani.

Andrej Petelinšek

Hojs: Lastniki nepremičnin v drugih občinah bodo lahko v soboto odšli na svoje posesti, izpolniti bodo morali izjavo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dejal, da bo po včeraj sprejetem odloku od sobote dovoljeno prehajanje med občinami tistim, ki imajo v drugih občinah v lasti ali najemu nepremičino. Dovoljene bodo tudi skupinske športne aktivnosti, vendar ne ekipni športi kot so nogomet, košarka, rokomet ipd. Več -> TUKAJ.
8.20

V UKC Maribor 30 bolnikov s covid-19, na intenzivnem oddelku jih je 12

V UKC Maribor je bilo včeraj na intenzivnem oddelku 12 bolnikov s covid-19, kar je en manj kot v torek. So pa dobili enega več v bolnišnici, skupaj jih je bilo včeraj tako 30, so danes zapisali na Twitterju. 
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1250666714511147009{/twitter}
7.00

(INTERVJU) Matjaž Čampa: "Virus lahko uide skozi stranska vrata"

Direktor podjetja Comett domovi Matjaž Čampa je kritičen do spreminjajočih se navodil in ukrepov. Ključna za preprečevanje širjenja okužbe v domovih za starejše sta ustrezna zaščita zaposlenih in predvsem redno testiranje osebja, je prepričan. Več -> TUKAJ.

"Neposrečene" maske iz papirja razburjajo

Iz nekaterih koroških občin kritično o prejetih maskah, izdelanih iz serviete in elastike. Na gospodarskem ministrstvu se sklicujejo na strokovno preverjanje materiala vseh mask iz "domače proizvodnje" v UKC Ljubljana. Več -> TUKAJ.

Domovi za starejše niso bolnišnice

Skupnost socialnih zavodov zahteva, da se obolele stanovalce namesti v bolnišnice ali pa se jih preseli na drugo osrednjo lokacijo, lahko tudi iz več domov skupaj, kjer bodo ustrezno izolirani in jim bosta zagotovljena primerna oskrba in zdravljenje. Več -> TUKAJ.

(KOMENTAR) Stiske vse večje

Čeprav so domovi za starejše vrata za obiskovalce zaprli že 6. marca in do danes sprejeli vrsto strogih ukrepov tudi za zaposlene, ostajajo najšibkejši člen v boju proti novemu koronavirusu. Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar ugotavlja, da vsi domovi niti nimajo pogojev, da bi lahko potrebna navodila striktno izpolnjevali. Več -> TUKAJ.

Bodo učitelji opravljali "dvojni šiht"?

Odprtje šol v Sloveniji prinaša vrsto vprašanj. Potekati bo moralo varno, toda kako - po sistemu dopoldne in popoldne ali po tri dni skupaj in potem tri dni ne? Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta