Podnebne spremembe: V Sloveniji možnost tako suš kot hudih poplav

Kristina Božič
20.11.2018 15:56

Na podlagi modelov in projekcij mednarodnega foruma Združenih narodov za oceno podnebnih sprememb so na agenciji za okolje pripravili prvi del poročila o vplivih, ki jih bodo imele podnebne spremembe v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predvsem v vzhodni in severovzhodni Sloveniji bo rast padavin in posledično tudi vodotok v prihodnjem stoletju občutna - na fotografiji poplavljena Drava. 
Sašo Bizjak

Že v naslednjem letu bo Slovenija EU morala predstaviti natančnejše in ambicioznejše zaveze glede ukrepov za blaženje podnebnih sprememb. V naslednji finančni perspektivi EU bodo tudi pogoji financiranja tesneje vezani nanje, se zavedajo na ministrstvu za okolje in prostor. Zato, pravi Barbara Simonič, smo glede na to, kar bo potrebno narediti, šele na začetku, četudi dogovarjanja z različnimi sektorji, ki jih bodo podnebne spremembe najbolj prizadele, že potekajo. V prihodnje bodo morali vsi razvojni in prostorski načrti upoštevati ocene posledic podnebnih sprememb. Barbara Simonič našteva sektorje kmetijstva, zdravja, turizma in gozdarstva, s katerimi na okoljskem ministrstvu že dobro in usklajeno sodelujejo. "Pri gospodarstvu je situacija zelo raznolika, z energetskim sektorjem je sodelovanja precej, pri zavezah industrije pa smo še precej zadaj," je pojasnila, da bi velik premik moral narediti prav zasebni sektor. A na tem področju manjkajo tudi nacionalne zahteve, ki jih drugod po EU poznajo, da morajo podjetja izdelati lastne ocene tveganj zaradi podnebnih sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta