Podnebne spremembe: Z izobraževanjem do spremembe vedenja

U.Č.
26.04.2022 00:00

Proti podnebni katastrofi tudi družboslovne in humanistične vede: v evropskem projektu Shared Green Deal sodeluje tudi Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geografski inštitut Antona Melika se bo v okviru projekta posvečal predvsem ohranjanju biotske raznovrstnosti.
Arhiv Kozjanskega Parka

Znanstveniki so si že dlje časa enotni, da so podnebne spremembe resnična in skrb zbujajoča grožnja. Jasno je tudi, da se človeštvu katastrofi ne bo uspelo izogniti brez tesnega sodelovanja in povezovanja; eden od odgovorov, ki ga je ponudila Evropska unija, je t. i. Zeleni dogovor.

Zdaj pa so se mu ob bok postavile tudi družboslovne in humanistične vede, in sicer z evropskim projektom Shared Green Deal, v katerem sodeluje tudi Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU (GIAM). Gre za projekt, ki povezuje 22 vidnih evropskih organizacij, vključno z osmimi univerzami, tremi raziskovalnimi ustanovami, osmimi mrežnimi organizacijami in tremi malimi ter srednje velikimi podjetji, vodilni partner pa je Anglia Ruskin University.

Jedro projekta bo 24 družbenih eksperimentov, ki bodo potekali v Evropi in se bodo osredotočali na teme: čista energija, krožno gospodarstvo, učinkovita prenova, trajnostna mobilnost, trajnostna prehrana, ohranjanje biodiverzitete.

Kot je povedala dr. Mateja Šmid Hribar, raziskovalka GIAM, se bo njihov inštitut v okviru tega projekta posvečal predvsem ohranjanju biotske raznovrstnosti, in sicer prek izobraževanja odraslih, katerega namen je spodbuditi spremembo vedenja, kar je hkrati ključna novost.

Projekt Shared Green Deal so zagnali februarja letos, trajal pa bo do leta 2027. Ena od etap v petletnem trajanju bo tudi analiza rezultatov - koliko se bodo odrasli naučili o biodiverziteti in ali bodo svoje znanje prenesli v prakso. Izobraževanje bo potekalo po pristopu študijskih krožkov, ki so se v slovenskem okolju dotlej izkazali za izjemno uspešne in so navdušili tuje partnerje projekta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta