(POGLED) Država je enakopravnost in pravičnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Država zame pomeni enakopravnost in pravičnost za vse, ne glede na moč, status, priimek, barvo kože, spolno usmerjenost, veroizpoved, kapital. Država kot skupnost, ki je pravna, utemeljena z ustavo, skrbi za dobrobit, blaginjo, varnost in potenciale ljudi. Zatorej državo oblikujemo vsi in se zavedamo tako svojih pravic kot dolžnosti. Država se lahko zanese name, da bom kot posameznik – gradnik – tvorec te skupnosti skrbela zase in s tem ne posegala v življenja drugih na negativen ali škodljiv način. A s svojim znanjem in izobrazbo (ki ju država podpira) čutim dolžnost, da razvijam in doprinašam h kolektivnemu potencialu naše družbe.
Zato prepoznavam in spoštujem delo sodržavljanov, se do njega kritično, konstruktivno in nekoristoljubno opredeljujem, saj isto pričakujem od sodržavljana do mojega lastnega dela. Država zato ni neka entiteta, nek tujek, nek izmislek, neka definicija, nek organ, o katerem razmišljam kot o pojmu. Temveč je zame država skupek ljudi, ki s svojimi funkcijami (nalogami, vizijami, odgovornostmi in dolžnostmi) rešujemo probleme, vprašanja, napake, do katerih smo kot skupnost prišli ali smo z njimi nehote soočeni. Zato je zame idealna država skupnost ljudi, ki se požvižgamo na interese globalnega kapitala ter v ospredje postavljamo neizmerljive vrednote. Idealna država je zame ta, ki vzpodbuja izobrazbe na več področjih. Spodbuja pismenost, znanost, kulturo, umetnost, zdravje, razgledanost in širino. Idealna država ceni vsako obliko dela in zagotavlja standard za človeka dostojno življenje. Človeka dostojno življenje je prioriteta in vodilo delovanja. Idealna država niso politiki in politiki samo. Idealna država so politiki, ki jih je na njihova mesta postavilo in izbralo ljudstvo. Idealna država je ljudstvo, ki se prekleto dobro zaveda svoje odgovornosti. Je ljudstvo, ki se oblikuje in preoblikuje glede na razmere, v katerih živimo. Je ljudstvo, ki ima 100-odstotno udeležbo na volitvah. Je ljudstvo, ki plačuje svoje davke. Je ljudstvo, ki gleda daljnovidno in se zaveda svoje moči. Je ljudstvo, ki spoštuje svoj intelekt in se izogiba mediokriteti.

Nina Rajić Kranjac
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta