Poštno-politični prstni odtisi. Po Pošti Slovenije kadri SDS tudi v upravo Intereurope?

Srečko Klapš Srečko Klapš
11.02.2022 06:00

Medtem odmevajo imenovanje Tomaža Kokota za generalnega direktorja ter poteze in odstopi nekaterih nadzornikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub rastočemu poslovanju koprske Intereurope je moral decembra lani oditi Marko Cegnar, nasledil ga je Damijan Vajs. 
Damijan Toplak

Glede na tesen izid glasovanja o imenovanju 37-letnega Tomaža Kokota za generalnega direktorja Pošte Slovenije s polnim petletnim mandatom, ko je o imenovanju odločil dvojni glas predsednika nadzornikov Ervina Renka (SDS), ta odločitev še vedno odmeva. Nadzorniki, poleg Renka predstavniki kapitala Tomaž Kostanjevec (namestnik predsednika nadzornega sveta), Matjaž Fortič, dr. Niko Samec, Igor Škrinjar in trije predstavniki zaposlenih Dijana Kos, Saša Gržinić in Vlasta Vidrih, so bili razdvojeni na štiri glasove za in štiri proti. Zato je mogoče sklepati, da so proti glasovali trije zaposleni in Matjaž Fortič, za potrditev pa poleg Renka še Niko Samec, Igor Škrinjar in Tomaž Kostanjevec. Slednji je, kot kaže, glasoval v nasprotju z zadnjim dogovorom s Počivalškovo stranko Konkretno, nekdanjo SMC. Kostanjevec se je nato odločil še za izstop iz nadzornega sveta Mariborske livarne in odstop z mesta direktorja Javne agencije Spirit. Da je Kostanjevec iz nadzornega sveta Pošte izstopil iz osebnih razlogov, je kasneje pojasnil prvi nadzornik Renko. V Pošti Slovenije pa so medtem že zanikali neuradne informacije, da naj bi se Kostanjevec v zameno za podporo Kokotovemu imenovanju dogovoril za novo službo v Skupini Pošta Slovenije.

Že tretji odstop nadzornika

Kostanjevec, ki odstopov ne komentira, je že tretji nadzornik, ki je v zadnjem letu izstopil iz nadzornega sveta. To sta namreč avgusta lani ob prvem poizkusu imenovanja Kokota zaradi neizpolnjevanja pogoja o petih letih vodenja velikih gospodarskih družb storila tudi Franci Mihelič iz kvote NSi in Aleš Buležan (Desus). V zadnjem letu dni sta na Slovenski državni holding (SDH) romali že dve prijavi o nedopustnih pritiskih na neodvisnost nadzornikov, v začetku februarja pa so v SDH potrdili, da so prejeli prijavo z naznanitvijo suma kaznivih dejanj. "Prijavo obravnavamo v skladu z internimi postopki o ravnanju v primeru domnevnih nepravilnosti in zaščiti prijavitelja," so za Delo odgovorili iz SDH. Sum povzročitve kaznivih dejanj je prejela tudi policija. Očitki prijavitelja naj bi bili povezani z obdobjem, ko je Tomaž Kokot Pošto Slovenije vodil kot začasni generalni direktor in s pomočnikom poslovodstva Martinom Mlakarjem. Spomnimo, da je Pošta Slovenije avgusta lani predčasno razrešila več vodilnih delavcev (Franca Predikako, Uroša Fonoviča in Andreja Masla). Večina uveljavlja svoje pravice na delovnem sodišču, s pomočjo odvetnika Tomaža Osolnika pa razmišljajo tudi o kazenski odgovornosti vpletenih.

Kokot kadruje še v Intereuropi

Medtem pa je portal Necenzurirano objavil, da naj bi v Pošti Slovenije načrtovali širitev uprave, ki jo od decembra lani vodi Damijan Vajs, potem ko je Kokot izpogajal odstop Marka Cegnarja. Vajs je pred tem vodil hčerinsko družbo PS Logistika. Upravo koprskega logista pa naj bi dopolnil Bogomir Vnučec, državni svetnik in nekdanji kandidat SDS za župana Radovljice. Intereuropa je poleg tega, da dobro posluje, logistika pa ima potencial tudi v prihodnje, zanimiva zavoljo vrste nepremičnin, ki imajo na Obali visoko ceno. V povezavi z Luko Koper, ki jo prav tako obvladujejo kadri SDS, nadzira pa jo odvetnik Franci Matoz, bi lahko pokrili precejšen del Obale. Nekaj nepremičnin naj bi bilo treba tudi zamenjati med občinama Ankaran in Koper, s čimer bi se jim cena še povišala.

Tomaž Kokot, ki predseduje nadzornemu svetu Intereurope, je včeraj na vprašanje o morebitnih spremembah v upravi odgovoril, da "zaenkrat pri članih uprave Intereurope ni sprememb, družbo vodita predsednik uprave Damijan Vajs in namestnik predsednika uprave Marko Rems. V primeru sprememb bo javnost o tem obveščena prek SEOneta Ljubljanske borze."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta