Pred jutrišnjo stavko: Odpovedane bodo vse nenujne storitve, kako bodo delale lekarne?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
15.02.2022 14:48

Po neuspešnih pogajanjih v sredo stavka sindikatov zdravstva in socialnega varstva, ki bo plačana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

"Pristopili smo zelo konstruktivno, naredili vse in še več, da bi sklenili dogovor, a vladna stran ni bila pripravljena na pogajanja. Občutek smo imeli, da je prišla na pogajanja s figo v žepu!" Tako vodja sindikalne pogajalske skupine Irena Ilešič Čujovič po več ur trajajočih pogajanjih med vladno stranjo in pogajalsko skupino sindikatov zdravstva in socialnega varstva, ki so se zaključila neuspešno. Zato bodo jutri med 7. in 22. uro stavkali zaposleni v zdravstvu, med njimi ne bo zdravnikov, ter zaposleni v socialnem varstvu, torej tudi v domovih za starejše. Uporabnikom storitev v socialnovarstvenih zavodih bodo nudili nujne storitve, saj bo delo potekalo tako kot za praznike in v nedeljo, podobno bo v zdravstvenih zavodih, kjer bodo odpovedane vse nenujne storitve. V lekarnah po Sloveniji bodo jutri stavkali med 10. in 16. uro. V tem času bodo odprte le dežurne enote lekarn po državi.

 

Stavkovne zahteve sindikatov so bile dvig plač tistih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki tega niso bili deležni ob koncu lanskega leta, in pa sprejem standardov in normativov.  Pri tem so sindikati, kot je povedal Jakob Počivavšek, vodja ene pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja, pripravili celo predlog stavkovnega dogovora, po katerem bi se pogajanja končala do 4. marca, dogovorjeni standardi in normativi pa bi bili sprejeti do 24. aprila. "A vlada sploh ni imela interesa, da bi se dogovorili," je dejal Počivavšek.

Tokratna stavka, ki bo plačana, bo potekala natanko štiri leta od zadnje tovrstne stavke v teh dejavnostih. Tedaj je opozorilna stavka, ki sta jo organizirala Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, trajala dve uri.

Minister za zdravje Janez Poklukar stavko obžaluje, hkrati pa pravi, da ne vidi razlogov zanjo. Pripravljen se je pogovarjati o dvigu plač zdravnikom, tudi tistim na primarnem nivoju.

Pogajanja, tako Poklukar, naj bi ves čas potekala konstruktivno, a vlada ni mogla pristati na spreminjanje rokov, do katerih naj bi bil drugi del pogajanj zaključen. V lanskem dogovoru so se podpisniki zavezali, da bodo končana 24. aprila in ne 3. marca, kot so zdaj želeli rok spremeniti sindikati. Ti zahtevajo, da se dvignejo plače delu zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki tega niso bili deležni v prvem delu pogajanj konec preteklega leta, med njimi radiološkim inženirjem, laboratorijskim delavcem, fizioterapevtom, sanitarnim inženirjem, in da se po več letih zahtev sprejmejo standardi in normativi za omenjeni dejavnosti. "Sindikati pričakujemo, da se enkrat za vselej sistemsko uredi področji zdravstva in socialnega varstva," so zapisali v sporočilu za javnost, v katerem so vse, ki jim bo današnja stavka povzročila nevšečnosti, prosili za razumevanje, saj ne stavkajo le zase, temveč za vse državljane.

V času stavke bodo zdravstveni delavci zagotavljali nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo, vse nenujne zadeve pa naj bi se odpovedale, medtem ko bo v socialnovarstvenih zavodih delo potekalo kot za praznike in ob nedeljah, kar pomeni, da tamkajšnji prebivalci in varovanci ne bodo deležni posteljne kopeli, delovnih terapij, nenujnih spremstev in fizioterapij. Iz UKC Ljubljana so sicer sporočili, da pravico zaposlenih do stavke spoštujejo, da pa zaradi dve leti trajajoče epidemije ni mogoče odlašati zdravstvenih obravnav, zato napovedanih pregledov in posegov ne bodo odpovedali. Podobno kot v UKC Ljubljana naj bi ravnali tudi v UKC Maribor. Stavkali bodo tudi zaposleni v lekarnah, in to od 10. do 16. ure, zato bodo v tem času delovale le dežurne enote lekarn po državi. Tokratna stavka bo potekala natanko štiri leta od zadnje stavke v teh dejavnostih. Tedaj je opozorilna stavka, ki sta jo organizirala Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, trajala dve uri.

Kaj bo storil sindikat zdravnikov?

Kljub stavki, ki bo plačana, minister Poklukar meni, da je v prihodnjih tednih mogoče doseči dogovor. "Vedno sem pripravljen na konsenz, ki je izvedljiv, ne pristajam pa na izsiljevanje," je dejal in napovedal, da se bodo tudi s sindikatom Fides v prihodnjih dneh pogovarjali o nujnih zadevah, med katere sam uvršča dvig plač mladim zdravnikom in zdravnikom na primarnem nivoju.

Spomnimo. Ustavno sodišče je z začasnim zadržanjem dviga plačnega stropa onemogočilo uresničitev dogovora med vlado in Fidesom, po katerem bi se plače zdravnikom dvignile od pet do sedem plačnih razredov. Zaradi omenjenega je včeraj zasedal tudi glavni stavkovni odbor Fides, ki je sporočil, da zaradi epidemiološke situacije zaostrovanje ni dopustno, bodo pa podprli vse zdravnice in zdravnike, ki se bodo odločili delati po evropski direktivi o delovnem času. Ta določa, da lahko zaposleni dela največ 48 ur na teden. Če bi se zdravniki za to odločili, bi pacienti še dlje čakali na zdravniško obravnavo kot doslej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta