Prekinjena izredna seja DZ o dogovoru o migracijah: Möderndorfer izzival Princa teme

STA, A.L.
21.11.2018 10:41

Zaradi neprimernega naslavljanja predsednika SDS Janeza Janše podpredsednik državnega zbora Matjaž Tanko neuspešno izganja iz parlamentarne dvorane Janija Mödenrdorferja. Janša sicer napoveduje referendum glede dogovora ZN o migracijah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na izredni seji državnega zbora o dogovoru OZN o migracijah se je zgodil za slovensko parlamentarno kulturo nenavaden in neobičajen zaplet. Seja je bila za pol ure prekinjena, saj službe državnega zbora poslanca SMC Janija Möderndorferja niso odvedle s seje, kar je zahteval podpredsednik parlamenta Jože Tanko iz vrst SDS, predlagateljice izredne seje. Tanko je želel Möderndorferja odstraniti iz parlamentarne dvorane, saj da je uporabljal zaničujoče izraze o drugih poslancih. "Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, … " je Mödenrdorfer nagovoril predsednika SDS Janeza Janšo, sicer Tankovega šefa. Zaničujoč je po Tankovem mnenju izraz Princ teme. Zahteval je tudi, da se Möderndorfer Janši, ki ga je tako poimenoval, opraviči.
Möderndorfer Tankove zahteve ni upošteval, nakar mu je slednji izrekel dva opomina in mu odvzel besedo. Tanko je od služb državnega zbora zahteval, da poslanca SMC odvedejo s seje, a slednje so mu poslušnost odpovedale. Sprva je Tanako sejo prekinil za pet minut, nato pa še za pet, ker tega niso storile. Zdaj je seja prekinjena za skupaj eno uro, vmes pa je bilo sklicano srečanje predsednikov poslanskih skupin.

Janša napovedal referendum

Poslanci opozicijskih strank SDS, NSi in SNS so na današnji izredni seji DZ, katere sklic so zahtevali, izrazili odločno nasprotovanje dogovoru ZN o migracijah. Predsednik SDS Janez Janša je napovedal tudi vložitev zahteve za posvetovalni referendum o dogovoru. Poslanci koalicijskih strank in Levice pa so izrekli podporo dogovoru.
Branko Grims je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS poudaril, da ima globalni dogovor ZN o varnih, zakonitih in urejenih migracijah zavajajoč naslov. Po njegovem mnenju je sporen tudi postopek sprejemanja tega dokumenta v Sloveniji, ki da je doslej potekal za hrbtom ljudi. Dejal je, da je postopek protizakonit in protiustaven.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta