Primer Štajerska varda: Zoper Andreja Šiška vložena obtožnica

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.12.2018 11:52

Obtožen je tudi nekdanji SDS-ovec Matej Lesjak. Tožilstvo je predlagalo tudi podaljšanje pripora za Šiška, odvetnik Viktor Osim pa napoveduje ugovor zoper obtožnico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Šiška so policisti aretirali septembra letos. 
Andrej Petelinsek

Mariborsko tožilstvo je danes na mariborsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška ter Mateja Lesjaka. Prvemu očita ščuvanje k nasilni spremembi državne ureditve, drugemu pa pomoč pri tem. Tožilstvo je sicer hkrati z vložitvijo obtožnice predlagalo tudi podaljšanje pripora zoper Šiška, v katerem je ta sicer že od 12. septembra letos.
Šiška so policisti obiskali po tem, ko so bili na družbenih omrežjih objavljeni posnetki postroja samooklicane Štajerske varde, ki je bil 1. septembra letos. Tam naj bi bil Šiško, je prepričano tožilstvo, pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Tožilstvo mu očita tudi, da je lani v na spletu objavljenih posnetkih govora grozil takratnemu premieru Miru Cerarju. Pomoči pri tem dejanju tožilstvo očita Mariborčanu Mateju Lesjaku, nekdanjemu članu podmladka stranke SDS, saj naj bi bil na shod pripeljal nekaj ljudi, shod pa posnel in dovolil, da se posnetek objavi na spletu.
Kot je povedal vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, pričakuje, da bo pripor zoper Šiška podaljšan. Po vložitvi obtožnice lahko sicer pripor traja največ dve leti. "Glede na to, da nas je sodišče v zvezi s priporom vselej podprlo, z izjemo prvega preiskovalnega sodnika, o priporu verjetno ni dileme. Vmes se namreč ni zgodilo nič tako novega, da bi ravnali drugače," meni Simonič. Preiskovalni sodnik Janez Žirovnik je bil ta, ki ob privedbi zoper Šiška ni odredil pripora, češ da ni našel utemeljenega suma, da je Šiško storil očitano mu kaznivo dejanje, kasneje pa je izvenrazpravni senat to odločitev spremenil in zoper Šiška odredil pripor. Temu je prikimalo tudi višje sodišče. Odvetnik Viktor Osim je zoper to podal zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kjer pa, četudi je njegovim argumentom pritrdila celo vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar, ni uspel. Vrhovno sodišče se je namreč strinjalo, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve. Vrhovno sodišče je tudi ocenilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.
Odvetnik Osim nad tem, da je bila obtožnica vložena, ni bil pretirano presenečen. Namerava, je napovedal, vložiti ugovor zoper obtožnico. Napovedal pa je tudi, da bo v ugovoru zoper obtožnico predlagal zaslišanje predsednika vlade Marjana Šarca, njegovega predhodnika Mira Cerarja in predsednika države Borut Pahorja, da bodo lahko med drugim izpovedali, ali so se počutili ogrožene, pa tudi predsednika SDS Janeza Janšo, ki naj bi že leta 2015 javno predlagal ustanovitev slovenske nacionalne garde oziroma nekakšne paravojaške formacije. Od njega pričakuje, da bo povedal, kaj točno je s tem predlogom mislil. Te predloge je sicer želel podati že v okviru preiskave, a ker ga je tožilstvo prehitelo, bo ta zaslišanja predlagal sedaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta