Programski svet: Predstavnika zaposlenih na RTV Slovenija niso izglasovali v razpisno komisijo

Matej Grošelj Matej Grošelj
28.02.2022 16:24

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo objavil nov razpis za generalnega direktorja zavoda, so svetniki sklenili na današnji izredni seji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Čeprav Andreju Grahu Whatmoughu ni potekel mandat, niti ni odstopil, je programski svet RTV Slovenija z veliko podporo svetnikov iz kroga politične desnice izglasoval objavo novega razpisa za generalnega direktorja javnega zavoda. Prvi favorit za imenovanje je sedanji generalni direktor Andrej Grah Whatmough, ki je tudi sprožil postopke za nov razpis. Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič jih je označil za najboljše, kar lahko zagotovijo javnemu zavodu. "Pogumna poteza za stabilizacijo razmer," je še dodal. 

Na RTV Slovenija se dva meseca pred volitvami vse dogaja zelo hitro. Grah Whatmough je želel nov razpis, ker bi v prenovljeni zasedbi programskega sveta rad preveril, kolikšno podporo uživa njegov program dela. Ko se je lani zavihtel na čelo RTV Slovenija, je njegov predhodnik Igor Kadunc zaradi domnevnega neizpolnjevanja pogojev sprožil postopek pred delovnim sodiščem. "Popolnoma nerazumljivo je, da v času mandata generalnega direktorja, ki ni odstopil, razpravljamo o novem razpisu. Očitno gre za povezavo s postopkom, ki poteka pred sodiščem. Nov razpis preprečuje, da bi sodišče meritorno odločalo o zadevi," je ugotovil svetnik Slavko Splichal. Glasovalni stroj se ni zmenil za kritične opazke iz svetniških vrst. Za vsa pravna vprašanja je bil na seji pristojen odvetnik Jani Soršak, ki je nekoč vodil urad za varstvo konkurence.

Grah Whatmough je napovedal, da se bo znova prijavil na razpis za generalnega direktorja. Razpis tokrat ne vsebuje določila, da mora imeti "general" triletne delovne izkušnje z vodenjem večjih organizacijskih sistemov, kar je pisano na kožo sedanjemu generalnemu direktorju. Razpis bo do prihodnje srede končan v najkrajšem možnem terminu. V razpisni komisiji ne sodeluje nihče od predstavnikov zaposlenih, saj so svetniki z glasovanjem zavrnili, da bi se peterici izbrancev pridružil novinar Gregor Drnovšek. RTV Slovenija bo generalnega direktorja z novim mandatom dobila 17. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta