Rok Svetlič je novi ustavni sodnik. Potreboval je 46 glasov in jih dobil

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
10.11.2021 14:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Svetlič 
Robert Balen

Za 46 poslancev, proti nihče. Na le opravljenem tajnem glasovanju (konec oktobra so ga prestavili) je dr. Rok Svetlič postal novi ustavni sodnik za naslednjih devet let in takoj potem pred DZ prisegel. Za izvolitev je potreboval najmanj 46 glasov in prav toliko glasovnic je bilo oddanih, na vseh pa obkrožen "za". To, sledeč znanim stališčem strank, pomeni, da ga je izvolila neleva polovica parlamenta. 

Rad bi, da vedo, da mu je bila naložena velika odgovornost in da bo to zdaj opravljal še na višjem nivoju, je v kratkem čustvenem nagovoru, ko je prisegel, pred poslanci in poslankami povedal novi ustavni sodnik. "Naredil bom vse, da bo lahko prav vsak človek vedel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika," je obljubil. 

Že četrti postopek za eno mesto na US

Pred glasovanjem je generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač spomnila, da je pred tem Borut Pahor vodil že tri postopke za novega ustavnega sodnika, ker je ustavni sodnici dr. Dunji Jadek Pensa potekel mandat. Vsi trije predlagani v letu in pol so bili v tajnem glasovanju v DZ neuspešni: dr. Andraž Teršek, dr. Anže Erbežnik in ddr. Janez Kranjc.   

Na javni predstavitvi, v pismu predsedniku republike in v pogovoru z njim ter še na več drugih mestih je Rok Svetlič očitke na svoj račun argumentirano zavrnil, je še povedala Kovačeva.

Prva je, preden so poslanci in poslanke odšli v glasovalne kabine, svoje stališče predstavila poslanska skupina SAB. Po njihovem Svetlič ne izpolnjuje niti temeljnega pogoja, to je, da je pravni strokovnjak. Predsedniku republike da so v SAB predlagali, naj poišče za ustavno sodišče žensko in strokovnjakinjo za gospodarsko pravo. Negativno presenečenje je kandidat tudi za poslansko skupino LMŠ, "po treh fiaskih" predsednika republike, je povedal vodja poslanske skupine Brane Golubović. Ni predsednikova dolžnost degradirati ustavnega sodišča, tako je napovedal nepodporo LMŠ. Češ, tudi če je dovoljšnje število glasov, za ustavnega sodnika ne more biti predlagan kdorkoli.

Levica dr. Roku Svetliču očita zadržan odnos do dodeljevanja azila, ne sprejme tudi njegovega zanikanja domnevnih izjav o streljanju migrantov, očita mu domnevni odnos do istospolnih ... "Pahorjev izbranec in kandidat desnice", tako je pred glasovanjem rekla poslanka Nataša Sukičpodpore Levice nima, nevzdržno je za njih, da se o njem sploh glasuje. Borut Pahor da tlakuje desnici pot do prevzema vseh pozicij v državi, neskladnost te kandidature z ustavo pa ga ne skrbi.    

Druge poslanske skupine svojega stališča niso predstavile. Po izvolitvi novega člana ustavnega sodišča pa je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec ocenil, da je potrditev po njihovem "absolutno primernega" kandidata dokazala, da DZ ni "viseč", ampak da deluje.  

Tako se je vse začelo

"Poslavljamo se od razsvetljenstva in tonemo v (moralni, ideološki, politični) fundamentalizem ... To je svet, v katerem lahko neoporečna oseba zaradi (domnevne) izjave v hipu konča v gulagu ali na Golem otoku," se je na dogajanje okrog svoje kandidature za ustavnega sodnika, potem ko je državni zbor glasovanje preložil na november, odzval dr. Rok Svetlič. Koalicija je dosegla prestavitev glasovanja o Svetliču, ki je v trenutku, ko ga je predsednik republike predlagal, imel zagotovljenih dovolj glasov za potrditev, potem pa je poslanska skupina nepovezanih podporo umaknila, koaliciji pa je na dan predvidenega glasovanja manjkalo nekaj odsotnih poslancev. 

Vse pa se je začelo z napadom dr. Saša Zagorca z ljubljanske Pravne fakultete na twitterju. Svetliču je po spominu očital, da naj bi bil na nekem sestanku o migracijski zakonodaji na MNZ zagovarjal streljanje migrantov na meji. Svetlič je očitano ostro zavrnil nekajkrat: v pismu predsedniku in poslancem, na javni predstavitvi v predsedniški palači, že prej tudi na Večer online ... Ni imel druge razlage, kakor da ga Zagorc namenoma zlonamerno navaja.

Sledilo je še nekaj očitkov pravnikov, tudi bivšega ustavnega sodnika Matevža Krivica, na domnevno praktično neizkušenost pravnika in filozofa Svetliča, čeprav pogoj za ustavnega sodnika ni sodna praksa. Predsednik republike, ki kandidate za ustavne sodnike in sodnice predlaga, pa je tudi po ponovljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ocenil, da bo za Svetliča glasovala dovoljšnja večina poslancev in poslank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta