SDS brez preboja: Za neuspehe v glavnem krivi mediji

Aleš Kocjan
04.02.2019 16:41

Izvršilni odbor največje opozicijske stranke SDS bo danes pretresal aktualno-politične zadeve. Nemara tudi vprašanje, zakaj SDS ne zmore narediti preboja, kljub uporabi najtežjega opozicijskega orodja - poskusa ustavne obtožbe predsednika vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V stranki SDS z Janezom Janšo na čelu pripisujejo večino razlogov za njihove neuspehe medijem.
Andrej Petelinšek

Medtem ko javnomnenjska podpora vladi premierja Marjana Šarca raste in ko tudi njegova LMŠ pleza po javnomnenjskih lestvicah proti vrhu, ki ga skoraj tradicionalno zaseda opozicijska Slovenska demokratska stranka (SDS), se sprašujemo, kaj je razlog, da opozicija kljub uporabi številnih opozicijskih instrumentov ne naredi vidnejšega preboja v javnosti, ko po štirih mesecih vlada ni na mizo predložila še vidnejših ukrepov, denimo na področju zdravstva. V kakšni kondiciji je slovenska opozicija, ki jo v strogem smislu (Levica je zunajvladna partnerica koalicije) tvorijo le tri stranke - poleg SDS še njihova naravna zaveznica Nova Slovenija (NSi) in Slovenska nacionalna stranka (SNS)? V največji opozicijski stranki, ki je hkrati največja na slovenskem političnem prizorišču in relativna zmagovalka volitev, vidijo razloge za to predvsem v medijih, ki so (preveč) naklonjeni Šarcu in hkrati predstavljajo SDS kot ekstremno desno stranko, kar je po mnenju naših sogovornikov iz SDS "zgrešena" percepcija. "Ukvarjanje medijev s kritiko opozicije namesto s kritiko pozicije in vlade kaže na režimsko naravnanost," nam povedo do medijev kritični sogovorniki iz SDS, ki želijo ostati neimenovani.

V SDS menijo, da so mediji (preveč) naklonjeni Šarcu in hkrati predstavljajo SDS kot ekstremno desno stranko, kar je po mnenju naših sogovornikov iz SDS "zgešena" percepcija.
Szilard Koszticsak

Ustavna obtožba Šarca prehitra

Danes bo izvršilni odbor SDS razpravljal o aktualno-političnih zadevah in brez dvoma bodo poleg nadaljevanja postopkov evidentiranja kandidatov za evropske volitve na dnevnem redu tudi politične razmere v državi. Nemara tudi vprašanje, zakaj največja opozicijska stranka ne zmore narediti preboja - kljub neuspešnemu samostojnemu vlaganju svojih zakonskih predlogov v parlamentarno proceduro in kljub uporabi najtežjega opozicijskega orodja - poskusa ustavne obtožbe predsednika vlade. Po mnenju nekaterih virov iz SDS je bila uporaba nekaterih opozicijskih prijemov postavljena "v neposrečen čas". "Situacija z migranti se v Evropi vseeno izboljšuje, zato politično delovanje na tem področju ne prinaša toliko uspeha. Ustavna obtožba predsednika vlade je bila pravno in politično upravičena, a je bila prehitro vložena," menijo neimenovani sogovorniki.

Krivec: Vladni bonbončki bodo imeli visoko ceno

Danijel Krivec, vodja poslancev SDS, pove, da pozorno spremljajo politično dogajanje in da se nanj ustrezno odziva. "Veliko smo že postorili – ne le z uporabo klasičnih opozicijskih instrumentov, kot je denimo bila vložitev ustavne obtožbe zoper premierja, ampak zlasti na področju zakonodaje. V parlamentarno proceduro smo vložili precej zakonskih predlogov, s katerimi bi izboljšali življenje vseh državljanov, a na strani koalicije ni bilo posluha," začne naštevati Krivec.

Danijel Krivec: "Sprašujemo se le, kdaj bo medijski prostor postal normalen in bo presojal razmere z več vidikov."
Tit Košir

Šarcu delajo uslugo mediji in koalicijski partnerji

To, da se na javnomnenjskih lestvicah dviguje rating Šarcu oziroma LMŠ, je po mnenju več sogovornikov iz vrst SDS, tudi Krivca, predvsem "zasluga medijev, ki zadeve nekritično predstavljajo, ne sprejemajo drugačnih razlag od interpretacije vladne strani, zato je dvigovanje podpore vladi logična posledica". "Tudi koalicijske stranke so v defenzivnem položaju, ker v primeru izstopa iz koalicije lahko izgubijo svojo politično moč in posledično tudi izpadejo iz parlamenta. Vsi so bolj ali manj prisiljeni spoštovati to, kar največja stranka predloži – razen Levice, ki je nadstrankarska. Tudi zadeve okrog ministrov ne gredo v korist strankam z daljšo kilometrino. Še bolj nespretne pa so, ko je treba koga zamenjati - in prepustijo vse največji koalicijski stranki. Nas to ne preseneča, saj so bile podobne situacije že v preteklosti. Sprašujemo se le, kdaj bo medijski prostor postal normalen in bo presojal razmere z več vidikov," zaključi Krivec.

Dr. Aleš Maver
Dr. Boštjan M. Turk
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta