Sedimenti Drave v nadaljnjo uporabo v gradbenem sektorju

Srečko Klapš Srečko Klapš
04.10.2023 12:03

Dravske elektrarne Maribor so zaključile projekt READY4USE z namenom iskanja trajnostnih rešitev za ravnanje s sedimenti. Razvili in preizkusili so nove postopke za odstranjevanje težkih kovin iz sedimentov ter gradbene materiale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dravske elektrarne so po treh letih uspešno zaključile projekt s katerim iz sedimentov izločajo težke kovine in pridobivajo gradbene materiale.
Sašo Bizjak

Družba Dravske elektrarne Maribor (DEM)je v sodelovanju s partnerjema Zavodom za gradbeništvo Slovenije in Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologiji Univerze v Ljubljani po treh letih dela uspešno zaključila projekt vrednotenja in remediacije sedimentov za nadaljnjo uporabo v gradbenem sektorju - READY4USE. Ta je bil zasnovan z namenom iskanja trajnostnih rešitev za ravnanje s sedimenti. Člani ekipe projekta so razvili in preizkusili nove postopke za odstranjevanje težkih kovin iz sedimentov ter razvili gradbene materiale, ki temeljijo na uporabi teh sedimentov, so zapisali v sporočilo za javnost.

Dodali so, da vidijo najpomembnejši prispevek tega projekta v razvoju inovativnih postopkov za sanacijo sedimentov z uporabo okolju prijaznih bioloških površinsko aktivnih spojin ter oblikovanje optimalnih mešanic za izdelavo opek in alkalijsko aktiviranih materialov. V DEM še menijo, da bodo omenjene inovacije koristile ne samo upravljalcem hidroelektrarn v Sloveniji, temveč tudi po svetu. Analizirali so tudi okoljske vidike vseh raziskanih postopkov in izdelkov s pomočjo analize življenjskega cikla (LCA), kar je prispevalo k interdisciplinarnosti projekta in omogoča trajnostno ravnanje z sedimenti.

Damjan Seme, generalni direktor DEM meni, da je projekt READY4USE obravnaval izziv sedimentacije, ki vpliva na varnost hidroelektrarn, proizvodnjo električne energije, sposobnost zadrževanja visokih voda, zagotavljanje vode za namakanje in ohranjanje ekološkega potenciala akumulacij. "Sodelovanje znanstvene stroke z gospodarstvom znotraj projekta je prineslo pomembne in trajnostne rešitve za obravnavo sedimentacije, hkrati pa je projekt prispeval k razvoju in izboljšanju gradbenega sektorja."

Projekt je sofinancirala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta