Sindikat veterinarjev: "Vida Čadonič Špelič izvaja politični pritisk." Poslanko sprašujejo, kaj je storila za živali

Va
01.06.2023 13:50

Sindikat trdi, da se je poslanka NSi, po stroki veterinarka, vmešala v odprte inšpekcijske nadzore, govorila na pamet ter da v imenu osebnih in političnih ciljev škodi slovenskemu veterinarstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vida Čadonič Špelič
Robert Balen

"Ga. dr. Vida Čadonič Špelič z izjavami o delu/nedelu uradnih veterinarjev v konkretnem primeru škodi ugledu uradnih veterinarjev, veterinarjev na splošno in celotni urejenosti veterinarstva v Republiki Sloveniji. Predvsem pa se nam zdi nedopustno, da za doseganje političnih ali osebnih ciljev posega v konkretne inšpekcijske postopke in izvaja pritisk na delo inšpektorjev brez vpogleda v dejansko stanje v zadevi," so se v Sindikatu veterinarjev Slovenije odzvali na izvajanje poslanke NSi na majski nujni seji odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in nato še na izredni seji državnega zbora. 

Poslanka je v državnem zboru navajala domnevno slabo stanje konj v konkretnem primeru v inšpekcijski obravnavi in da je treba te živali "takoj rešiti muk", pri čemer je posebej poudarila, da govori kot veterinarka in bivša direktorica veterinarske uprave, ne kot političarka. 

"Potem naj data odpoved!"

"Danes smo ponovno priče novemu mučenju živali, ki je nedopustno. In če bi veterinarska inšpekcija izvajala zakon o zaščiti živali, do tega ne bi smelo priti, in bom utemeljila, zakaj mislim tako. Poglejte, imamo občutek, da se veterinarska inšpekcija izgovarja na kadrovsko krizo oziroma na premalo zaposlenih. Kot prvič, ali mi pokažete en sam urad, upravo, organ v državni upravi in širše, ki bo rekel, da ima dovolj zaposlenih, najbrž ga ni. Nikdar ne bo inšpektorjev dovolj, ampak še tako dober zakon ne bo rešil slabega vodenja inšpekcije. Zakaj slabega vodenja? Tako kot poročajo mediji, in mislim, da bo gospa ministrica preverila, če je to res. Namreč s tem primerom naj bi se že ukvarjala dva inšpektorja. In če je to res, da sta izdala ureditveno odločbo in dopustila takšno izstradanje živali, ki se ne zgodi čez noč, potem naj data odpoved," je med drugim povedala poslanka in ogorčila veterinarski sindikat, ki trdi, da Čadonič Špelič govori na pamet ter blati in omadežuje uradne veterinarje, ki pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravljajo inšpekcijske nadzore.

Sindikat očita tudi čas, ko Čadonič Špelič ni bila poslanka  

Poslanka NSi je na nujni seji odbora za kmetijstvo izpostavila konkretni primer zanemarjanja živali, ki je bil medijsko predstavljen tik pred začetkom seje in je temeljil na fotografijah, ki so nastale vsaj mesec dni pred objavo, kar je potrdilo tudi društvo, ki jih je objavilo, pravijo v Sindikatu veterinarjev Slovenije. Ni šlo torej za "danes" ali za novi primer. Vsekakor pa za primer, ki ga veterinarji obravnavajo po vseh merilih veterinarske stroke. "Poslanka je brez ugotavljanja dejanskega stanja posegla v konkretni primer, ki ga vodi in usmerja uradni veterinar z inšpekcijskimi pooblastili in z imenom in priimkom. Po mnenju Sindikata veterinarjev je posegla v institut samostojnosti pri vodenju in odločanju inšpekcije, ki jih nimajo ne predstojnik organa, ne ministrica, še najmanj pa poslanka DZ," piše v izjavi sindikata. 

Nastop poslanke je veterinarje spomnil tudi na čas, ko je bila Vida Čadonič Špelič prva veterinarka v državi in po oceni sindikata ni delovala maksimalno, kar da je občutila tudi veterinarska inšpekcija. Sprašujejo se, kje in kaj je storila za dobro živali v vseh letih, "ko je imela priložnost za to, saj je imela vodilno funkcijo in vse možnosti, da stori premik na tem področju".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta